​DNA a clasat dosarul în care fostul ministru de Interne, Petre Tobă, era acuzat că a refuzat declasificarea unor documente care vizau cheltuieli nejustificate ale DIPI, cauză disjunsă din dosarul „Limuzina” în care Gabriel Oprea era acuzat că ar fi folosit banii serviciului secret al Internelor pentru a cumpăra un Audi A8 și un jacuzzi pentru biroul său. Decizia închiderii dosarului lui Tobă a fost luată pe 9 noiembrie pe motiv că „fapta nu există” și a fost comunicată azi.

Petre TobaFoto: Agerpres

„Concret, „pretinsul refuz” al fostului ministru al Afacerilor Interne de a declasifica documentele respective, materializat într-o adresă trimisă Direcției Naționale Anticorupție, a avut la bază un răspuns primit de la Administrația Prezidențială – Departamentul Securității Naționale, în care era precizat refuzul de declasificare și motivele acestuia. De asemenea, în cuprinsul aceluiași document, persoana respectivă și-a arătat disponibilitatea de a prezenta organelor de urmărire penală documentele solicitate sau posibilitatea organelor de urmărire penală de a studia aceste documente la sediul D.I.P.I. Mai mult, nu există nicio normă legală care să oblige conducătorul unei instituții publice să declasifice un document la cererea organului de urmărire penală. Mai mult, în dosarul nr. 20/P/2016, înscrisurile a căror declasificare s-a cerut, au fost ridicate și prezentate organelor de urmărire penală și au fost folosite ca probe”, se arată într-o actualizare făcută pe marți la un comunicat al DNA din 9 septembrie 2016.

În urmă cu doi ani, DNA a cerut președintelui Klaus Iohannis avizul pentru începerea urmăririi penale a lui Petre Tobă, pentru favorizarea făptuitorului, într-un dosar disjuns din cel în care fostul vicepremier Gabriel Oprea era acuzat de abuz în serviciu, pentru că ar fi dispus alocarea a 410.000 lei pentru fondurile operative ale serviciului secret, bani pe care i-a utilizat apoi pentru achiziţia unei limuzine de lux Audi A8, „pentru folosinţa personală şi exclusivă", dar şi pentru cumpărarea unei cabine de duş cu jacuzzi, a unor canapele şi a unui televizor pentru cabinetul său de ministru, trecând cheltuielile în categoria „secret de stat".

Procurorii DNA susțineau că ministrul Afacerilor Interne la acea dată, Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate

DNA preciza, într-un comunicat de presă, că din probele cauzei a reieşit că din banii DIPI au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative - căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.).

Pe 1 septembrie 2016, Petre Tobă și-a dat demisia de la Interne.

„Îmi susţin nevinovăţia şi sunt prezent aici pentru a prezenta toate argumentele în susţinerea nevinovăţiei. Sunt convins că până la urmă cu toate argumentele pe care le voi prezenta, îmi voi dovedi nevinovăţia" a declarat Petre Tobă, la prima audiere la DNA, pe 9 septembrie.