Rusia este acum ”o amenințare mult mai mare” la securitatea națională a Regatului Unit decât gruparea Stat Islamic, a spus șeful armatei britanice, relatează BBC.

PutinFoto: Agerpres

Într-un interviu pentru Daily Telegraph, generalul Mark Carleton-Smith a spus că Marea Britanie ”nu poate fi mulțumită de amenințarea pe care Rusia o reprezintă”.

”Rușii caută să exploateze vulnerabilitatea și slăbiciunile oriunde le detectează”, a spus el.

Marea Britanie condamnă Rusia pentru otrăvirea fostului agent secret Sergei Skripal și a fiicei acestuia la Salisbury, precum și pentru mai multe atacuri cibernetice.

În octombrie, guvernul britanic a acuzat serviciul de informații al Rusiei - GRU- că ar fi fost în spatele mai multor atacuri cibernetice la adresa unor instituţii politice şi sportive, întreprinderi şi instituţii de presă în întreaga lume.

Rusia a respins acuzațiile, catalogându-le drept ”fantezii”.

Generalul a spus că, în opinia sa, Rusia este o amenințare ”indiscutabil” mai mare decât grupurile terosite islamice precum al-Qaeda și Statul Islamic.

”Rusia a lansat un efort sistematic de explorare și exploatare a vulnerabilităților occidentale, în special în unele zone netradiționale, precum cibernetică, spațială, război submarin”, a spus el.

"Nu putem fi mulțumiți de amenințarea pe care Rusia o presupune sau o lăsă necontestat", a adăugat acesta.

Fostul comandant SAS, în vârstă de 54 de ani, a absolvit academia militară Sandhurst în ultimii ani ai Războiului Rece.

El a condus operațiunile de căutare ale lui Osama bin Laden în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie și a fost în fruntea campaniei de combatere a SI în Irak și Siria.

Moscova a fost de asemenea acuzată de ingerințe în campania electorală a alegerilor prezidențiale din SUA, din 2016.

Rusia a fost anterior condamnată de către liderii mondiali pentur anexarea Crimeii și pentur rolul acesteia în conflictul din Ucraina.