Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis de dublu standard, după ce a respins numirea Adinei Florea la conducerea DNA. Toader spune că atunci când a propus procurorul-şef la DIICOT, Iohannis nu a întrebat de declaraţia de la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Justiției spune că nu a fost foarte surprins de refuzul președintelui, dar a fost surprins de motivarea acestuia. Tudorel Toader a susținut că președintele a vrut să meargă pe argumente de legalitate, dar "le-a greșit".

"Pentru că a scris pe o pagină, nici pagina nu era toată ocupată, și în final spune că dosarul nu a avut între piesele lui acolo și solicitarea/răspunsul de la CNSAS precum că respectivii candidați nu au fost colaboratori ai fostei Securități. Obligația de verificare la CNSAS nu îi revine președintelui, potrivit unui articol din legea 303/2004 cu modificări, obligația revine chiar Consiliului Superior al Magistraturii, iar CNSAS ar trebui să răspundă în 15 zile, oricum declarația pe care magistrații o dau pe proprie răspundere că nu sunt și nu au fost", a declarat ministrul Justiției, miercuri seară.

Tudorel Toader l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis de dublu standard, spunând că acesta nu a întrebat despre despre declarațiile de la CNSAS și în cazul numirii procurorului șef al DIICOT.

"Nu a întrebat președintele despre declarațiile de la CNSAS, că au fost sau nu au fost. Și atunci îți pui întrebarea: cum stăm cu egalitatea, cu același standard de verificare, evaluare? Sau folosim un dublu standard, adică unuia îi spui «domnule, nu ai avut relațiile de la CNSAS că nu ai fost și nu ești colaborator», iar pe unul îl treci fără nicio problemă. Care să fie explicația?", s-a întrebat ministrul.

Întrebat ce va face mai departe, Toader a spus că în România sunt 2.600 de procurori "care nu sunt toți pe lângă lege și Constituție".

"Avem un bazin din care să selectăm. (...) Vă răspund atunci când va fi cazul. Eu sunt lămurit, dar trebuie să se lămurească alții întâi. În sensul prevederilor din lege și Constituție", a adăugat Tudorel Toader.

Președintele Iohannis a respins miercuri propunerea ministrului Justiției de a o numi pe Adina Florea la conducerea DNA. Iohannis a motivat că "nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004".

Cele două alineate invocate de șeful statului vizează colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

Alineatul 10 prevede: "Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege".

Alineatul 12 prevede: "Înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea”.

CITEȘTE ȘI:UPDATE Președintele Iohannis respinge numirea Adinei Florea la DNA. Reacția procurorului