John Kelly, şeful de cabinet de la Casa Albă, a semnat un ordin prin care extinde autoritatea militarilor de la granița cu Mexicul, permițând utilizarea forței, detenția temporară și percheziții, relatează site-ul Axios.com, citat de Mediafax.

Gard de sarma ghimpata la frontiera SUA cu MexicFoto: Agerpres/EPA

Decizia Administrației de la Washington vine în contextul în care se dorește protejarea militarilor. Conform noului ordin, militarii vor putea folosi și forță letală împotriva migranților.

„Personalul militar al Departamentului Apărării va putea apela la măsurile de protecție pe care le consideră necesare”, a declarat Kelly.

Conform declarațiilor lui John Kelly, această măsură era necesară din cauza amenințării pe care o prezintă un grup de zeci de mii de migranți care se apropie de punctul de trecere din Tijuana, Mexic.

La momentul actual, aproximativ 5.900 de militari și 2.100 de ofițeri ai Gardei Naționale sunt prezenți la granița dintre Statele Unite și Mexic.

O parte dintre noile permisiuni, printre care detenția și controlul mulțimilor de migranți, pot intra în conflict cu prevederile Legii Posse Comitatus, adoptată în 1898, care are ca scop limitarea puterii Guvernului de a implementa politici folosind amenințarea armatei.

În urmă cu o săptămână, autoritățile au implementat mai multe măsuri de securitate la granița cu Mexic pentru a opri valul de migranți, precum ridicarea de baricade și amplasarea de garduri cu sârmă ghimpată.

Donald Trump a promis în campania electorală că va construi un zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, precizând că lucrările vor fi suportate de autorităţile mexicane. Administraţia din Mexic a anunţat că nu va plăti nimic pentru zidul de la frontieră.