Agenția medicamentului din Franța va reevalua la începutul anului 2019 siguranța implanturilor mamare, utilizate în chirurgia estetică și reconstructivă, după ce a identificat mai multe cazuri de o formă rară de cancer la femei ce aveau astfel de implanturi, a informat instituția miercuri, conform AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dintre cele 500.000 de femei purtătoare de implant din Franța, 53 de cazuri de limfom anaplastic cu celule mari (ALCL) au fost identificate, în principal la implanturile cu înveliș texturat. Acestea reprezintă 85% din piața franceză, față de 15% pentru implanturile cu înveliș neted.

„Agenția va reuni, pe 7 și 8 februarie 2019, o comisie de experți însărcinată cu auditarea pacienților, profesioniștilor din sănătate și altor actori implicați, pentru a beneficia de o perspectivă globală cu privire la utilizarea acestor implanturi”, a indicat aceasta într-un comunicat.

După avizul dat de această comisie de experți, „Agenția medicamentului va lua o decizie în privința utilizării îndeosebi a implanturilor mamare cu înveliș texturat, în chirurgia estetică și reconstructivă”.

Între timp, „Agenția recomandă profesioniștilor din sănătate să utilizeze de preferință implanturi mamare cu înveliș neted”.

Implanturile mamare sunt dispozitive medicale destinate reconstrucției sau măririi volumului sânilor.

Potrivit unui raport al Autorității naționale franceze pentru sănătate (HAS), datând din 2015, 80% dintre implanturi sunt efectuate din motive estetice și 20% după un cancer.