Certificatul de daunalitate este un document bilingv, în limbile română și engleză, în care sunt menționate daunele înregistrate de asigurat, pentru toate vehiculele deținute în ultimii 5 ani de asigurare, sau, după caz, absența acestor daune, a anunțat miercuri Biroul asigurătorilor auto (BAAR). Serviciul este disponibil grație noii baze de date RCA, denumită în prezent AIDA, care a devenit operațională la începutul lunii octombrie din acest an și a cărei dezvoltare a costat aproape 160.000 de euro (fără TVA), a precizat pentru HotNews.ro Mădălin Roșu, președintele BAAR.

AIDAFoto: BAAR

Noua bază de date RCA, denumită în prezent AIDA (administrare date istoric asigurări auto), vine în sprijinul utilizatorilor, oferindu-le numeroase facilități informaționale și o perspectivă nouă asupra posibilității conectării cu alte sisteme informatice, a anunțat azi BAAR.

Un element important pentru asigurații RCA îl reprezintă posibilitatea obținerii de către aceștia a certificatului de daunalitate, un document în care sunt menționate daunele înregistrate de asigurat, pentru toate vehiculele deținute în ultimii 5 ani de asigurare, sau, după caz, absența acestor daune.

Documentul, emis bilingv, in limbile romana si engleza, este util persoanelor care vor să încheie asigurarea RCA în alte țări.

La modul practic, Certificatul de daunalitate se emite de către BAAR prin depunerea unei cereri la sediul institutiei, cerere care poate fi transmisa si prin poștă sau electronic, la adresa de email: certificat@aida.info.ro.

Din perspectiva reglementărilor privind datele cu caracter personal, certificatul poate fi înmânat doar persoanei solicitante fie la sediul BAAR, fie prin poștă cu confirmare de primire. Prin intermediul unui cod unic de securitate, imposibil de fraudat, certificatul de daunalitate poate fi validat la o adresă web dedicată.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017, art. 32, alin. (2), litera e), Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) asigură dezvoltarea și administrarea bazei de date privind evidența contractelor RCA.

Începând cu data de 01 octombrie 2018, această Bază de date este operațională în cadrul BAAR, fiind utilizată de către cele 12 societăți de asigurare care pot emite polițe RCA valabile pe teritoriul României, cu scopul de a consulta și actualiza informațiile privind clasa Bonus-Malus, polițele RCA și prejudiciile asociate acestora.

De asemenea, baza de date poate fi consultată de către publicul larg, la adresele web http://www.aida.info.ro/ și http://www.rcam.ro/, pentru:

  • verificare clasă bonus/malus
  • verificare polițe RCA
  • verificare prejudicii asociate RCA

BAAR este asociația profesională a societăților de asigurare care pot practica, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civila auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).