Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, crede că "a venit momentul să acceleram aderarea României la spațiul Schengen". Declarația a fost făcută miercuri, la finalul unei intrevederi, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă. Tajani a precizat că a solicitat sprijinul României pentru proiectele Parlamentului European, în perioada în care va deține președinția Consiliului UE.

Viorica Dancila si Antonio TajaniFoto: Hotnews

Tajani a precizat că a solicitat sprijinul României pentru proiectele Parlamentului European, în perioada în care va deține președinția Consiliului UE, iar în acest sens, Guvernul României a transmis un semnal "de mare disponibilitate".

"Guvernul român și-a luat angajamentul să sprijine anumite inițiative ale Parlamentului European. Mă gandesc la reformarea sistemului Dublin, mă gândesc la un acord politic cu privire la buget. Deci, este un semnal de mare disponibilitate pe care ni-l transmite Guvernul României. Suntem pregătiți să colaborăm cu următoarea președinție. Pe 9 mai vom fi la Summit-ul de la Sibiu, când vom avea ocazia de a lansa și un mesaj puternic față de alegători", a declarat Tajani.

Tajani și-a încheiat discursul spunând că a venit momentul ca România să adere la spațiul Schengen.

"Un ultim lucru pe care aș vrea să-l spun: Cred că a venit momentul să accelerăm aderarea României la zona Schengen. Pentru a garanta mai bine frontierele noastre și securitatea noastră, anumite țări care încă sunt în așteptare trebuie să între cât mai repede în zona Schengen."

Tajani a precizat că a vorbit cu Dăncilă despre Brexit.

"Am discutat despre Brexit, am discutat despre priorităţile Parlamentului European, priorităţi care trebuie luate în considerare şi să fie menţionate în acest acord. Trebuie menţinute, de asemenea, angajamentele luate de Marea Britanie pentru Cadrul financiar 2013 - 2020 şi un al treilea punct - frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză. Trebuie garantată pacea, trebuie garantată respectarea acordului din Vinerea Mare, binecunoscutul acord, însă această frontieră trebuie să fie flexibilă.Trebuie evitată intrarea unor produse care să facă o concurenţă neloială agriculturii şi industriei noastre agroalimentare", a spus Tajani.

Cei doi oficiali au discutat și despre migrație.

"Am solicitat colaborarea Guvernului român pentru a obţine o soluţie pozitivă - e vorba de migraţie şi mai ales de pachetul cu cele şapte propuneri, care conţine şi reformarea regulilor de la Dublin. După cum ştiţi, Parlamentul a adoptat un text legislativ. Acum ne dorim ca şi Consiliul, la rândul său, să poată accepta propunerile noastre, chiar dacă va fi vorba eventual de un compromis, însă pentru a obţine acest lucru avem nevoie de o acţiune hotărâtă şi determinată din partea Guvernului român (...)Prin intermediul unei strategii pe care noi am numit-o 'Planul Marshall pentru Africa', însă e clar că nu doar migraţie e o sursă de îngrijorare - ne gândim la securitatea frontierelor noastre externe, ne gândim la combaterea terorismului, deci e important ca Africa să devină un continent stabil", a precizat Tajani.

Au discutat și Cadrul financiar multianual

"Noi insistăm ca statele membre să nu amâne acest dosar, după alegerile europene, deoarece este corect ca cetăţenii să ştie ce intenţii are Uniunea Europeană pentru viitor. Deci noi ne dorim să apropiem din ce în ce mai mult cetăţenii de instituţiile europene. Ştiţi că există această problemă. Foarte mulţi cetăţeni se simt îndepărtaţi de instituţiile europene şi de aceea e nevoie de nişte soluţii concrete în această privinţă", a mai spus Antonio Tajani.

În ceea ce privește Politica Agricolă Comună, Tajani spune că trebuie colaborat intens cu România pentru rezultate pozitive.

"În Parlamentul European există o rezistenţă foarte mare împotriva propunerilor făcute de Comisia Europeană cu privire la Politica Agricolă Comună şi s-ar putea ca aceste propuneri să fie respinse până la urmă de Parlamentul European. Parlamentul nu-şi doreşte să se reducă fondurile la Politica Agricolă Comună şi la fel apărăm şi politica de coeziune a UE. Bineînţeles va trebui să colaborăm foarte intens cu Preşedinţia română pentru a obţine rezultate pozitive", a explicat Tajani.

La rândul său, Viorica Dăncilă a spus că România este pregătită să preia președinția Consiliului UE.

"L-am asigurat pe domnul preşedinte Antonio Tajani că suntem pregătiţi pentru preluarea preşedinţiei, că ne aflăm în grafic atât în ceea ce priveşte pregătirea organizatorică şi logistică, cât şi în ceea ce priveşte programul. Programul se va vota în scurt timp în Parlamentul României", a spus Dăncilă.

Aceasta a mai afirmat că România îşi propune să aibă o preşedinţie ambiţioasă, dar şi realistă. "Spun ambiţioasă, pentru că ne dorim să dăm un răspuns pozitiv la provocările existente la nivel european, pentru că ne propunem să soluţionăm cât mai multe dosare aflate pe masa de lucru a preşedinţiei, dar, în acelaşi timp, realistă, pentru că acest lucru şi multe dintre aceste provocări nu depind numai de România, depind de un acord politic, o co-decizie între instituţiile europene", precizat Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă l-a primit, miercuri dimineață, la Palatul Victoria pe președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cu care discută despre preluarea președinției rotative a UE de către României.