Președintele SUA, Donald Trump, a vrut să ordone Departamentului Justiției să-i ancheteze pe doi dintre oponenții săi politici, democrata Hillary Clinton și fostul director FBI, James Comey, însă a fost refuzat de Consilierul juridic al Casei Albe, relatează cotidianul The New York Times, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit surselor citate de publicație, discuțiile pe această temă au avut loc în cursul primăverii acestui an.

Donald F. McGahn II, Consilierul juridic al Casei Albe din acel moment, l-a refuzat pe președinte, explicându-i că nu are autoritatea să ordone anchetarea cuiva, iar în cazul în care va solicita aceste anchete riscă să fie acuzat de abuz de putere. McGahn a însărcinat apoi avocații de la Casa Albă să redacteze un memorandum către Trump prin care să-l avertizeze pe acesta în legătură cu potențialele consecințe dacă președintele va cere anchetarea rivalilor săi politice.

Printre posibilele consecințe menționate în memorandum se numără inclusiv aceea a inițierii procedurii de demitere a președintelui.

Nu este clar dacă Trump a citit memorandumul, însă a continuat să aibă discuții private pe această temă, inclusiv despre posibilitatea numirii unui procuror special care să-i ancheteze pe James Comey și Hillary Clinton, au afirmat două persoane care au discutat acest subiect cu liderul de la Casa Albă.

Totodată, nu este clar pentru ce acuzații ar fi trebuit să fie anchetați Hillary Clinton și James Comey.

Trump a criticat-o în repetate rânduri pe Hillary Clinton pentru că a folosit un sever privat de e-mailuri în perioada cât a fost secretar de Stat, cât și pentru rolul acesteia în decizia Administrației Obama de a permite unei companii ruse să preia o firmă care se ocupa cu extragerea de uraniu.

Liderul de la Casa Albă l-a acuzat pe Comey că ar fi oferit în mod ilegal informații clasificate cotidianului The New York Times prin divulgarea unui memorandum privind interacțiunile sale cu președintele. Potrivit cotidianului, documentul, scris de Comey, nu conținea informații clasificate.