Azi începe pre-recepţia a 10 km de autostradă. Deschiderea circulaţiei depinde de construcţia unui giratoriu şi de Poliţie. Miercuri va demara pre-recepția lotului de 10 kilometri din Autostrada Târgu Mureş – Câmpia Turzii construit de austriecii de la Strabag, au spus pentru Economica.net repezentanții CNAIR. Noua şosea va fi deschisă circulaţiei dacă va fi realizat un giratoriu şi dacă Poliţia va permite circulaţia prin acesta, spun reprezentanţii Asociației Pro Infrastructură. Reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere se deplasează miercuri pe lotul Ungheni - Ogra pentru inspecția preliminară în vederea efectuării recepției, spune Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvant al CNAIR. Informații că mai multe echipe de la Drumuri fac verificări pe lotul Ungheni – Ogra au apărut și pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură, scrie Economica.

businessFoto: Colaj foto

5% din gazele României, exploatate de firme discrete. Una dintre ele se ocupă de jocuri de noroc. OMV Petrom, companie controlată de austriecii de la OMV, şi Romgaz, firma în care statul român, prin Ministerul Energiei, produc anual circa 95% din cantităţile extrase din România, după cum, arată datele furnizate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). ZF.ro s-a întrebat care sunt celelalte companii ce îşi împart restul de 5% dintr-una dintre cele mai mari bogăţii ale României? - Brent Exploration & Production SRL şi Brent Oil SRL sunt două companii deţinute de firma Pressing din Timişoara, administrată de Maria Valentina Tănase. Acţionarul lor, Pressing SRL, a avut anul trecut o cifră de afaceri zero şi pierderi de 1.243 lei. Mai mult, deşi deţine controlul asupra unor firme implicate în producţia de gaz natural, obiectul de activitate al Pressing SRL sunt activităţile de jocuri de noroc şi pariuri, scrie Gandul.

O firmă cu sediul într-o garsonieră de la etajul 10 a dat lovitura în acest an: Contracte publice de 145 de milioane de euro pentru întreținerea drumurilor. Peste 145 de milioane de euro fără TVA este valoarea totală a contractelor din bani publici, pentru următorii 4 ani, câștigate în 2018, de firma Teo Trans Consulting SRL cu Compania Națională pentru Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Acționarii ei au început afacerile vânzând sandvișuri, așa cum admite chiar unul dintre acționari, Adrian Mugurel Teodorescu. Nu gogoși, așa cum spune o vecină. În 2015, Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat DNA în legătură cu faptul că Theodor Răzvan Emil Teodorescu a ”semnat o serie de documente privind acordul-cadru având ca obiect „Lucrări de marcaje rutiere pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale din administrare, Lot 1 – DRDP Bucureşti”, încheiat între CNADNR S.A. prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Bucureşti, scrie G4media.

Reportaj BBC despre România: Ţara în care 96% din locuinţe sunt proprietate privată. Potrivit datelor Eurostat, 96% din români trăiesc în locuinţe pe care le deţin sub formă de proprietate privată. Însă politicile guvernamentale, schimbări economice, mai puţine opţiuni pentru închiriere şi presiunea socială în creştere pentru a deveni proprietar au făcut din experienţa de a deţine o casă un lucru foarte diferit între generaţii, scrie publicaţia. Aceasta trece în revistă mentalităţile diferite faţă de a deţine o casă a generaţiilor. Pe de o parte, sunt baby boomerii, care au beneficiat de case la fel de ieftine ca un televizor, scrie Adevarul.

Piața imobiliară din România dă semne de prăbușire. Piața imobiliară din România dă semne de prăbușire. Vânzările de locuințe au scăzut drastic în mai multe orașe din țară. În august și septembrie vânzările de locuințe au scăzut cu 30% în toată țara, iar în București numărul tranzacțiilor a fost cu aproape 50% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. Luna octombrie a adus o ușoară creștere, după trei luni în care vânzările au scăzut considerabil, scădere care i-a îngrijorat pe dezvoltatori. Dacă în august numărul mai mic de locuințe vândute putea fi pus pe seama concediilor, în septembrie, când dezvoltatorii se așteptau la o reluare a vânzărilor, piața a continuat să se ducă în jos, scrie Digi24.

Noi și grecii: (In)eficiența transferurilor sociale pentru combaterea sărăciei. România în context european. România figurează pe penultimul loc între statele membre UE în ceea ce priveşte reducerea sărăciei prin transferuri sociale, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2017. Cu un procentaj de doar 16,61%, ne-am situat doar cu puţin înaintea Greciei ( 15,83%) şi aproape la jumătate faţă de media UE de 32,40%. voluţia impactului transferurilor sociale pentru reducerea sărăciei în România de la aderarea la UE încoace arată că valoarea maximă a fost atinsă în anul de criză 2011 (23,63%), situată însă nu foarte departe de situaţia din anii de creştere 2007 – 2008, în care nu apucase să se manifeste creşterea rapidă a punctului de pensie, scrie Curs de guvernare.

Un sat locuit de români a dat lovitura cu o afacere care are succes pe 5 continente! Cu banii câștigați, locuitorii și-au asfaltat un drum! În satul cu o populație de 3.000 de persoane, există cinci fabrici și aproape patru sute de întreprinderi individuale. Toată lumea se ocupă, însă, cu același lucru: face rochii de mireasă. Pe strada principală pot fi văzute halele unde sunt cusute rochiile de mireasă. În multe fabrici și manufacturi poate fi văzută tehnică din Elveția, aparate destul de costisitoare. Iar pentru ca transportul să fie mai ușor, dar și pentru a se mândri cu satul lor, sătenii au adunat mână de la mână 300.000 de dolari și și-au asfaltat drumul din sat. Oamenii nu sunt, însă, foarte încântați să vorbească cu presa despre afacerile lor, considerând că nu au nevoie de publicitate. Rochiile de mireasă pe care le realizează se vând în toată lumea, scrie Libertatea.

Moment critic pentru Republica Moldova: UE suspendă ajutorul de 100 de milioane de euro, guvernatorul băncii centrale demisionează. Uniunea Europeană va suspenda oficial ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din cauza derapajelor antidemocratice, a anunțat marți șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, citat de Radio Chișinău. Tot marți, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a demisionat, Sergiu Cioclea invocând motive de ordin profesional și personal, potrivit Agora. Ambasadorul UE la Chișinău a mai spus că momentul critic a fost invalidarea alegerilor din Chișinău, când un judecător i-a interzis practic candidatului de opoziție Andrei Năstase să își preia mandatul de primar câștigat în alegeri, scrie G4media.