O balena a fost găsită moartă în Indonezia după ce se presupune că ar fi înghițit peste 6 kg de plastic. Descoperirea macabră a fost făcută într-o zonă populară pentru turiști și vine într-o perioadă de îngrijorare crescândă asupra impactului poluării cu mase plastice asupra vieții marine.

BalenaFoto: Captura YouTube

"Desi nu am putut deduce clar cauza mortii, ceea ce vedem e cu adevărat îngrozitor", a declarat Dwi Suprapti, coordonator de conservare a speciilor marine la WWF-Indonesia, intr-o declaratie adresata CNN.

Oficialii parcului au găsit pungi, sticle de plastic, sandale și 115 de pahare din plastic în stomacul balenelor.

În iunie, o balenă pilot de sex masculin a murit în sudul Thailandei, iar mai târziu s-a descoperit că a ingerat mai mult de 17 de kilograme de pungi de plastic și ambalaje. Un raport al unei organizații a constatat că peste 50% din plasticul care ajunge în oceanele lumii provine din China, Indonezia, Filipine, Thailanda și Vietnam.

La nivel european, UE va interzice începând cu 2020 sau 2021 punerea pe piaţă a mai multor tipuri de produse, iar statele membre trebuie să adopte planuri naţionale pentru reducerea plasticului din ambalajele alimentare, astfel încât, pană în 2025, să retragă 95% din plasticul de unică folosinţă de pe piaţă. La rândul lor, producătorii vor trebui să plătească pentru colectarea ambalajelor de plastic şi vor primi ajutor pentru a dezvolta modalităţi alternative de ambalare.