Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, spune că Regulamentul pentru protecția datelor personale (GDPR) nu poate fi folosit ca instrument pentru a restricționa în mod nejustificat libertatea de informare, ea transmițând acest mesaj după ce s-a întâlnit cu președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Ancuța Gianina Oprea.

Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a avut marți mai multe întâlniri cu oficialii de la București, între care președintele Klaus Iohannis, ministrul Justiției, Tudorel Toader, precum și cu președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Ancuța Gianina Oprea. Jourova a postat pe Twitter mesaje și fotografii de la aceste discuții.

Ea a transmis că întâlnirea cu președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal este importantă pentru asigurarea unui echilibru între dreptul la viață privată și libertatea jurnaliștilor.

"GDPR (n.r. - General Data Protection Regulation) nu poate fi folosit ca instrument pentru a restricționa în mod nejustificat libertatea de informare. Avem nevoie de o abordare coerentă a UE", a postat Vera Jurova.

Mesajul este transmis în contextul în care în urmă cu două săptămâni publicația de investigații RISE Project a anunțat că a primit o notificare de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în care i se solicită divulgarea surselor în cazul anchetei #TeleormanLeaks. Potrivit celor de la RISE Project, instituția îi „amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”.

În replică, autoritatea a spus că a solicitat publicației informații "ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislației privind protecția datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spațiul public".