​​Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei și ulterior ministru pentru IMM-uri în Guvernul Grindeanu, a fost nominalizat azi în CEx-ul PSD pentru funcția de ministru al Comunicațiilor, în locul lui Bogdan Cojocaru, care va fi remaniat. Fost vicepreședinte al PSD Diaspora, Petrescu a condus Poșta Română din iunie 2014 până în ianuarie 2017, fiind în centrul mai multor momente controversate. Din vara lui 2017, după căderea Guvernului Grindeanu, și până în prezent, Petrescu este director general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Alexandru Petrescu a declarat azi pentru HotNews.ro că nu mai este membru PSD din anul 2015.

Alexandru PetrescuFoto: Arhiva personala

Alexandru Petrescu are dublă cetățenie, română și britanică. Petrescu este licențiat în economie la University of Wales, fiind specializat în Business Administration. La Londra a deținut mai multe poziții de conducere în sistemul financiar-bancar din Regatul Unit. Alexandru Petrescu a deținut și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al CFR Călători.

Din vara anului 2017 și până în prezent ocupă funcția de director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Cea mai recentă declarație de avere a acestuia (vezi documentul atașat), semnată în 10 august 2017, arată că acesta a încasat în anul 2016 venituri în valoare de 244.224 lei ca director general și membru în Consiliul de Administrație al Poștei Române.

  • Controversatul mandat al lui Alexandru Petrescu la conducerea Poștei Române: Acuzat că ar fi încasat ilegal bonusuri de performanță

Pliant2

Pliant2

Foto: Hotnews

În octombrie 2014, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Poșta Română a fost implicată într-un scandal, după ce bucureștenii au găsit în cutiile poștale pliante electorale cu mesaje precum: "Klaus Iohannis vrea să îți Taie Pensia!", Traian Basescu îl susține și îl voteaza pe Klaus Iohannis! și 'Doar Ponta protejează pensiile!'.

Poșta Română a reacționat, subliniind că distribuirea acestor pliante s-a făcut în baza unui contract comercial, așa cum a făcut-o și în alte campanii electorale (cu majoritatea formațiunilor politice implicate) și că nu o privește conținutul mesajelor livrate.

Pentru detalii citește: FOTOGALERIE Reacția Poștei la scandalul pliantelor PSD distribuite în cutiile poștale: Avem contracte similare și cu Macovei, Udrea și Tăriceanu/ Întreaga răspundere asupra conținutului revine acestora

Alexandru Petrescu si-a anuntat pe blog plecarea din Posta

Alexandru Petrescu si-a anuntat pe blog plecarea din Posta

Foto: Hotnews

În noiembrie 2015, Alexandru Petrescu a fost autorul unei gafe memorabile. Propus de Guvernul Ponta pentru a prelua șefia Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), acesta a demisionat înainte ca președintele Iohannis să accepte numirea sa. Președintele nu a semnat numirea lui, iar Guvernul Ponta a căzut în urma tragediei de la Colectiv.

Contactați atunci de HotNews.ro, reprezentanții Poștei Române au confirmat faptul că Alexandru Petrescu și-a înaintat în data de 30 octombrie 2015 demisia din funcția de director general și membru în consiliul de administrație al CNPR. Demisia a fost înaintată catre organele de conducere ale CNPR și MSI. Însă, în AGA din 13 noiembrie 2015, membrii CA, de comun acord cu Alexandru Petrescu, au aprobat reconfirmarea acestuia în funcția de director general al Poștei Române.

Pentru detalii citește: ​EXCLUSIV Spectaculoasa demisie și reîntoarcere la șefia Poștei Române a lui Alexandru Petrescu

La sfârșitului anului 2015, Poșta Română, condusă tot de Alexandru Petrescu, a fost sancționată cu 7,4 milioane de euro de Consiliul Concurenței pentru că și-ar fi încălcat obligațiile de nediscriminare și de transparență prin oferirea în mod exclusiv, companiei Terradox, în anul 2009, deci înainte de mandatul lui Petrescu, a unor condiții contractuale favorabile în raport cu concurenții săi. Poșta Română a contestat în instanță amenda primită.

În 2015, compania a înregistrat o pierdere netă de 7,4 milioane de euro. Cu toate acestea, Alexandru Petrescu a încasat un bonus de performanță în valoare de 135.418 lei brut. Poșta a susținut atunci că ar fi avut profit dacă nu ar fi primit amenda de la Consiliul Concurenței.

Pentru detalii citește: Alexandru Petrescu, șeful Poștei Romane, a încasat în 2015 un bonus de performanță de 135.418 lei, deși compania a avut o pierdere netă de 7,4 milioane euro

Delia Popescu si Alexandru Petrescu

Delia Popescu si Alexandru Petrescu

Foto: Agerpres (colaj HotNews)

În noiembrie 2016, HotNews.ro informa că DNA a constituit un nou dosar penal la Poșta Română în urma unor presupuse nereguli sesizate de Ministerul Comunicațiilor, condus atunci de către Delia Popescu.

În replică, Poșta Română, condusă atunci de Alexandru Petrescu, a precizat că unele constatari ale Corpului de Control al Ministrului Delia Popescu ar fi false, tendențioase sau superficiale, iar altele că ar fi spețe vechi, care au fost surprinse în rapoartele Curții de Conturi și care se află deja pe rolul instanțelor.

Pentru detalii citește: DNA a constituit un nou dosar penal la Posta Romana, in urma neregulilor sesizate de Ministerul Comunicatiilor

Alexandru Petrescu, directorul Postei Romane

Alexandru Petrescu, directorul Postei Romane

Foto: Posta Romana

În februarie 2017, pe când Alexandru Petrescu ocupa funcția de ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu, Curtea de Conturi arăta într-un raport că Petrescu ar fi încasat în mod nelegal bonusuri în valoare de 236.864 de lei (peste 53.000 de euro) pe când era director general al Poștei Romane. Acordarea bonusurilor trimestriale și anuale nu s-ar fi efectuat pe baza unor indicatori de performanță, încalcandu-se prevederile Ordonantei de Urgenta 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, susțineau inspectorii Curții de Conturi, care au recomandat operatorului poștal să recupereze acest prejudiciu.

În replică, Poșta a precizat că "unul din principalele motive pentru care domnia sa a încasat bonusuri de performanță a fost faptul că, în 2014, Poșta Română a înregistrat, pentru prima dată, profit după 5 ani de pierderi, în 2015 a înregistrat profit operațional, iar pe parcursul anului 2016 a continuat menținerea în parametrii de profit, conform estimărilor bugetare de la începutul anului."

În anul 2016, tot în mandatul lui Alexandru Petrescu, Poșta Română a revenit la un profit brut de 17,2 milioane lei (3,8 milioane de euro).

Pentru detalii citește: UPDATE Raport al Curtii de Conturi: Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ar fi incasat ilegal bonusuri de peste 53.000 de euro pe cand era director general la Posta Romana

Elena Petrascu

Elena Petrascu

Foto: Hotnews

În noiembrie 2017, Elena Petrascu, numită director general interimar al Poștei Romane, a trimis corpul de control la filiala Poșta Română Broker de Asigurare. Neregulile găsite au făcut obiectul unei plângeri penale, trimise la Direcția Națională Anticorupție (DNA), împotriva fostei conduceri a Poștei, care îl viza și pe Alexandru Petrescu.

Pentru detalii citește: Noua șefă de la Poștă a făcut plângere penală la DNA împotriva fostelor conduceri