Jean-Luc Godard a refuzat o invitație la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, în semn de protest față de condițiile de detenție ale regizorului Oleg Sențov, potrivit unui mesaj al cineastului franco-elvețian făcut public luni de către Societatea realizatorilor de film din Franța, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Vă mulțumesc pentru invitație, dar având în vedere condițiile de detenție ale regizorului Oleg Sențov, nu mă simt autorizat în acest moment de vizita Ermitaj și asta indiferent de amiciția mea pentru poporul rus”, a scris Jean-Luc Godard în mesajul său pentru Dmitri Ozerkov, directorul departamentului de artă contemporană a Muzeului Ermitaj, care l-a invitat la instituție.

Regizorul filmelor "A bout du souffle" și "Mépris", în vârstă de 87 de ani, a adăugat că va ”rămâne atent la evoluția evenimentelor”.

Un grup de artiști și intelectuali din întreaga lume, inclusiv Jean-Luc Godard, Wim Wenders și Aki Kaurismaki, au cerut recent democrațiilor, într-o scrisoare deschisă, să obțină de la președintele Vladimir Putin eliberarea lui Sențov.

Sențov, un opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, a fost condamnat în 2015 de către justiția rusă la 20 de ani de închisoare pentru terorism.