Talibanii au afirmat luni că au avut discuții, săptămâna trecută, cu oficiali americani pentru a pune capăt conflictului afgan, subliniind însă că nu s-a ajuns la niciun acord asupra "niciunei chestiuni", scrie AFP.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Statele Unite nu au confirmat informația. Duminică seara, trimisul special pentru pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad, s-a declarat "prudent optimist" asupra faptului că un acord de pace ar putea fi încheiat înaintea alegerilor prezidențiale afgane din 20 aprilie.

Khalilzad s-a aflat duminică în capitala afgană la capătul unei a doua serii de întâlniri regionale care vizează coordonarea eforturilor pentru a pune capăt la cei 17 ani de război.

Potrivit unui mesaj publicat pe WhatsApp, care nu menționează numele lui Khalilzad, "înalți responsabili" talibani s-au întâlnit cu o delegație americană de "rang înalt" în 14, 15 și 16 noiembrie la Doha, unde insurgenții dispun de un birou politic.

"Este vorba de discuții preliminare și niciun acord nu a fost încheiat asupra niciunei chestiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid.

"Dorim să asigurăm națiunea noastră mujahedină și musulmană că reprezentanții Emiratului islamic nu vor accepta niciodată nimic care nu aderă la principiile islamice", a adăugat el.

A doua reuniune între talibani și SUA în tot atâtea luni intervine în condițiile în care insurgenții își intensifică atacurile împotriva forțelor afgane, care acuză un număr de victime fără precedent.

Aceste evoluții arată un sentiment de urgență în creștere la Casa Albă și în rândul diplomaților americani pentru încheierea rapidă a unui acord, cu atât mai mult cu cât SUA se confruntă cu concurența Rusiei.

Luna aceasta, Moscova a găzduit negocieri internaționale privind situația din Afganistan, la care au participat și reprezentanți ai talibanilor.