Comitetul Executiv Național al PSD a votat luni remanierea lui Paul Stănescu și a altor cinci miniștri din guvernul Dăncilă, după ce la ședința precedentă i-a exclus din partid pe alți "grei" ai partidului, Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu. În locul lui Stănescu pe postul de ministru al Dezvoltării și vicepremier a fost numit Ilan Laufer, fostul ministru pentru mediul de afaceri. De asemenea, în cadrul CEx, Gabriela Firea a demisionat la funcția de președinte interimar PSD București și de vicepreședinte, iar CEx a votat și dizolvarea conducerii PSD Ilfov, unde tot Firea era președinte. S-a stabilit de asemenea ca actualul secretar general adjunct, Codrin Ștefănescu, să devină noul secretar general.

Paul Stanescu si Gabriela FireaFoto: Hotnews

Desfășurarea LIVE Text:

18.34 Urmărește aici LIVE TEXT declarațiile susținute de Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea.

18.16 Firea a confirmat că Olguța Vasilescu este noul ministru al Transporturilor.

18.15 Firea: "Nu s-a pus niciodată problema (să candidez la președinția României), am dezmințit toate aceste zvonuri probabil că s-au căutat tot felul de motive inventate astfel încât desfășurătorul acestei ședințe să fie mai bogat. Eu vreau să îmi duc la bun sfârșit mandatul de primar și dacă este oportun să candidez pentru încă un mandat."

"Un domn venit de la PRM conduce alături de alt domn venit de la PDL, PSD. Nu e o pagină prea albă a PSD, dar asta este viața", a mai spus ea.

18.05 "La Ilfov mi s-a spus că eu sunt vinovată că toți parlamentarii PSD Ilfov au demisionat. E clar că domnul Dragnea a vrut să scape de mine din CEx. Rămân aceeași persoană și cu funcții și fără funcții. Am închis un capitol din viața mea", a declarat Firea după ședință.

18.00 S-a terminat ședința.

17.55 Firea a renunțat și la funcția de vicepreședinte, potrivit Digi 24. Locul său va fi luat de Rodica Nassar, de la filiala sector 2, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

17.45CEx a votat dizolvarea conducerii organizației județene din Ilfov - preşedintele, vicepreşedinţii și secretarul executiv - în frunte tot cu Gabriela Firea. Interimatul se va decide într-o ședință ulterioară.

17.36 Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a fost propus în locul lui Firea ca președinte interimar al PSD București, potrivit Mediafax.

15.20 Ilan Laufer, fost ministru pentru mediul de afaceri, a confirmat pentru HotNews.ro că v[ fi numit ministrul Dezvoltării Regionale în locul lui Stănescu.

15.00 S-au votat și înlocuirile acestora:

- Dezvoltare: Ilan Laufer

- Transporturi: Lia Olguța Vasilescu în locul lui Lucian Șova,

- Muncă: deputatul Marius Budăi în locul Liei Olguței Vasilescu,

- Economie: senatorul Niculae Bădălau în locul lui Dănuț Andrușcă,

- Apărare: senatorul Gabriel Leș, fost ministru al Apărării în Guvernul Grindeanu, în locul demisionarului Mihai Fifor,

- Cultură: senatorul Daniel Breaz în locul lui George Ivașcu.

- Tineret și sport: Bogdan Matei în locul Ioanei Bran.

14.30 S-a dat vot în CEx pentru remanierea lui Paul Stănescu: 55 voturi "pentru", 5 împotrivă și 4 abțineri, potrivit surselor Hotnews.ro. Anterior s-a votat remanierea pentru Șova (Transporturi), Ivașcu (Cultură), Andrușcă (Economie), Cojocaru (Comunicații), Bran (Sport).

12.29 Codrin Ștefănescu a devenit secretar general al partidului, în locul lui Marian Neacșu, exclus din PSD, au declarat surse pentru Mediafax.

12.25 Cele mai recente nume vehiculate de noi miniștri, potrivit Mediafax:

Lia Olguța Vasilescu - la ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Șova. Vehiculat aici și numele lui Mircea Drăghici (trezorier PSD)

Marius Budai (deputat, Comisie finanțe-bănci) - la Ministerul Muncii, în locul Liei Olguței Vasilescu

Gabriel Leș (a mai fost ministru al Apărării) - la Apărare, în locul lui Mihai Fifor, care a demisionat

Niculae Bădălău - Ministerul Economiei, în locul lui Dănuț Andrușcă

Ilan Laufer - Ministerul Dezvoltării, în locul lui Paul Stănescu

Alexandru Petrescu - la ministerul Comunicațiilor, în locul lui Bogdan Cojocaru

11.40 Stănescu le-a spus jurnaliștilor care l-au întrebat dacă a fost anunțat de premier că va fi schimbat din funcție, să aibă „multă răbdare”. "Aveți răbdare. Stăm de vorbă după Comitetul Executiv”, a spus Stănescu, la intrarea în ședința CExN al partidului, întrebat de jurnaliști dacă va mai rămâne în Guvern.

Chestionat dacă în locul va veni la Dezvoltare Ilan Laufer, fost ministru pentru mediul de afaceri, Stănescu a replicat: „Vă rog să aveți multă răbdare”.

11.28 Începe ședința. Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, împreună cu mai mulți lideri, au venit la sala de ședință.

11.23 Gabriela Firea a demisionat de la șefia PSD București, înainte de ședință.

11.20 Mihai Fifor și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Apărării, înainte de ședință. El urma să fie remaniat, potrivit Digi 24.

11.15 Paul Stănescu şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, s-au aflat luni, pentru aproximativ jumătate de oră, într-o şedinţă cu fostul secretar general al PSD Marian Neacşu şi cu senatorul Adrian Ţuţuianu, ultimii doi recent excluşi din PSD, potrivit Agerpres.

***

Liviu Dragnea a venit însoțit de liderul PSD Online, Mircea Drăghici.

Surse din partid au spus Mediafax că la întâlnire este așteptată să participe și premierul Viorica Dăncilă.

CEx al PSD se reunește, la Parlament, la ora 11.00, după o ședință informală care a avut loc duminică în prezența lui Liviu Dragnea și a Vioricăi Dăncilă, pe tema remanierii și a activității politice a Gabrielei Firea.

Este posibil, din informațiile Hotnews.ro, ca astăzi să nu se facă și numiri de noi miniștri și acest lucru să se întâmple într-un CEx ulterior. Digi24 relatează că Ilan Laufer, fostul ministru pentru Mediul de afaceri, este cel mai nou nume vehiculat să îi ia locul lui Stănescu la Dezvoltare, Mircea Drăghici să vină în locul lui Lucian Șova la Transporturi, iar Niculae Bădălău în locul lui Dănuț Andrușcă la Economie. Ar urma să fie schimbați și Mihai Fifor de la Apărare și Ioana Bran de la Tineret și sport, potrivit Digi 24. .

Inițial, se vehicula informația că în locul lui Stănescu să vină Olguța Vasilescu, actualul ministru al Muncii.

Stănescu a venit în biroul liderului PSD Liviu Dragnea dimineață, împreună cu alți lideri județeni PSD, pentru o ultimă discuție. Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, aflat pe lista posibililor remaniabili, a sosit luni dimineață, în biroul din Parlament al lui Dragnea însoțit de liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, și de liderul PSD Constanța, Felix Stroe, transmite Mediafax. Ulerior, el a avut și o întâlnire cu recent exclușii Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu si primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță.

Președintele PSD Sector 1, primarul Daniel Tudorache, a declarat duminică, la Digi 24, că primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu va fi „sub nicio formă” exclusă din partid și a adăugat că rămâne de văzut dacă în ședința de luni a CEx îi va fi retras sprijinul politic pentru șefia PSD București.

La rândul său, Firea a declarat duminică seara, la același post de televiziune, că nu știe dacă va fi sancționată în ședința CEx al PSD de luni, dar că o eventuală pierdere a funcțiilor în partid nu o va afecta politic, ci doar uman. „Prezența mea în BPN și CEx nu au adus nimic bun bucureștenilor”, a spus aceasta. Ea a adăugat că nu vrea să fie exclusă din partid.

Referitor la schimbarea miniștrilor Cabinetului Dăncilă, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a explicat duminică, pentru Mediafax, că la ședința CEx vor fi stabilite „coordonatele remanierii”, iar prim-ministrul va prezenta raportul de evaluare a miniștrilor.

"La ședința de luni a Comitetului Executiv Național vom discuta și despre remaniere, vom tranșa probabil și chestiuni interne, câte ne-au mai rămas", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

"Așteptările mele de la această ședință sunt foarte mari, și anume că după acest CEx lucrurile vor intra în normalitate și firesc în interiorul PSD. Ca să intre în normalitate și firesc este obligatoriu să discutăm și să tranșăm veșnicul scandal în care ne implică dna Gabriela Firea și declarațiile care afectează întregul partid”, a explicat Ștefănescu.

"Și eu și mai mai mulți colegi vom solicita o discuție tranșantă pe acest subiect și vom cere și lămuriri de la dna primar general legate de ultimele poziții ale dânsei în spațiul public, despre tot felul de scrisori deschise și de atacuri la adresa președintelui partidului și a partidului în ansamblu", a indicat social-democratul.

La precedenta ședința CEx a fost votată excluderea din partid a altor doi "grei" care au cerut demisia lui Dragnea, Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu.

În ceea ce îl privește pe Stănescu, surse politice afirmau pentru HotNews.ro la începutul luniii că acesta are totuși susținere în partid printre parlamentari și lideri de organizații. Sursele citate susțin că aceștia l-ar fi avertizat pe Dragnea că dacă Stănescu este remaniat guvernul Dăncilă ar putea pica la prima moțiune de cenzură.

După ședința CEx din 5 noiembrie, când s-a votat excludere lui Țuțuianu și a lui Neacșu, Stănescu a afirmat că este "cea mai mare greșeală pe care a făcut-o PSD”.

Un alt nume pe lista de posibili remaniabili este cel al ministrului Justiției, Tudorel Toader. Mai multe voci din PSD s-au declarat nemulțumite de acesta, în special după scandalul mapei profesionale a procurorului general Augustin Lazăr.

Deputatul Florin Iordache i-a reproșat acestuia că nu-și asumă responsabilitatea și preferă să facă postări neserioase pe Facebook, iar senatorul PSD Titus Corlățean a afirmat că, dacă eroarea din dosarul de evaluare este reală, este motiv de nulitate a cererii de revocare a lui Lazăr.

Toader a declarat, vineri, că nu știe dacă va fi remaniat sau nu, însă a subliniat că nu este „bătut în cuie” în această demnitate.

În schimb, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, sâmbătă la Brașov, că își păstrează aprecierile pozitive pentru Toader. La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, afirma pe 31 octombrie că la acel moment nu se punea problema remanierii ministrului Justiției, Tudorel Toader, și că prezența acestuia în Guvern nu depinde de emiterea unei ordonanțe de urgență pe amnistie și grațiere.

Vicepremierul Viorel Ștefan a declarat, pe 31 octombrie, că nu poate să anticipeze dacă va mai rămâne sau nu în Guvern după remaniere, însă a precizat că merge pe proiectul șefiei ASF la care și-a depus candidatura. Întrebat ce se va întâmpla dacă nu va fi numit președinte ASF, vicepremierul a declarat: „Rămân parlamentar”. Între timp, la șefia ASF a fost ales pentru un nou mandat actualul titular, Leonardo Badea.

Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a anunțat, pe 6 noiembrie, că ar intra în Guvern dacă partidul consideră că „aduce un plus” Executivului, însă nu ar accepta, de exemplu, să fie ministru al Turismului, pentru că este un domeniu la care nu se pricepe. Social-democratul a explicat că va accepta o eventuală ofertă a partidului cu condiția să fie un minister la care să se priceapă.