Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov a demisionat vineri, după câteva săptămâni de proteste de stradă, în legătură cu declaraţiile pe care le-a făcut la adresa activiștilor pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, relatează Reuters citat de Mediafax.

Valeri SimeonovFoto: Wikipedia

Simeonov, care supraveghea politica economică și demografică, este unul dintre liderii alianţei Patrioții Unite, o alianță a partidelor naționaliste care împreună formează guvernul de coaliţie de centru-dreapta al primului-ministru Boiko Borissov, care a preluat funcția în mai 2017.

Simeonov le-a numit pe activiste "femei piţigăiate" și a sugerat că "speculează" situaţia copiilor bolnavi. El și-a cerut scuze la o săptămână după ce comentariul său a devenit public și numai după o întâlnire a partenerilor de coaliție.

Borisov însuși și-a cerut scuze în numele lui Simeonov, dar a spus că nu i-ar putea cere demisia fără a periclita guvernul, deoarece coaliția de guvernământ are o majoritate fragilă de doar un loc în parlament.

Se așteaptă ca partidul lui Simeonov să continue să sprijine guvernul.

Socialiștii și partidul etnic turc MRF, care formează opoziţia, au cerut, de asemenea, demisia lui Simeonov și au boicotat lucrările parlamentului.

"Îmi înaintez demisia după campania mediatică continuă împotriva mea", a declarat Simeonov, vineri, în clădirea guvernului. "Această campanie dăunează popularităţii și autorității guvernului și devine un obstacol în calea activităţii sale normale. Acest lucru este ceva ce nu pot permite", a adăugat el.

"Nu este vorba numai despre mine, nici despre partidul pe care îl conduc, ci despre guvernul în exerciţiu, care cred că are extrem de multe reuşite", a precizat acesta.

Borissov și-a acceptat demisia, a spus biroul de presă al guvernului.