Organigrama Ministerului Economiei va fi modificată drastic, în așa fel încât cele mai importante structuri vor fi subordonate direct directorului de cabinet al ministrului economiei, Dănuț Andrușcă. Ministrul nu va mai avea în subordine ministerul, fiind, practic, izolat. Din mai 2018, șeful său de cabinet este Dorin Ionuț Grosu, care, potrivit CV-ului oficial, este colonel în rezervă, specializarea servicii secrete.

Danut Andrusca (dreapta), la preluarea mandatuluiFoto: Ministerul Economiei

În trecut, a avut mai multe funcții de conducere în Ministerul de Interne. În 2013 a fost adjunct Șef Diviziune - Direcția Generală de Informații și Protecție Internă și are o diplomă de licență obținută la Institutul Național de Informații - SRI. Transferul controlului asupra structurilor la șeful de cabinet este posibil prin modificarea organigramei, prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat și pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

UPDATE Modificări asupra organigramei au mai fost efectuate de la începutul lui 2017 până în prezent. Ultima modificare, valabilă din ianuarie 2018, arată că și acum ministrul este izolat, direcțiile fiind subordonate direct șefului de cabinet, însă acum va fi făcută în așa fel încât acesta să aibă control direct asupra serviciilor, birourilor și compartimentelor, fără a mai avea filtrul direcțiilor.

Această intenție a Ministerului Finanțelor contrazice poziția publică a actualiei coaliții de guvernare față de așa-numitul "stat paralel". Chiar șeful PSD Liviu Dragnea s-a declarat, de multe ori, luptător împotriva statului paralel. În luna august, la Antena 3, Liviu Dragnea i-a dat chiar și o definiție: „Statul paralel este format din oameni care sunt în conducerea unor instituții, unii în conducerea SRI, la SIE nu mai sunt. În conducerea SPP, în parchete, în instanțe, din alte servicii secrete din țară. Noi am câștigat câteva bătălii cu statul paralel".

Potrivit proiectului inițiat de Ministerul Finanțelor, Anexa 2 din HG 27/2017 privind organizarea Ministerului Economiei va fi înlocuită cu alta. Această anexă este, de fapt, organigrama. Ministrul va avea în directa subordine doar niște birouri, colegiul ministerului, direcția de control și niște compartimente. Însă va fi complet izolat de cele mai importante structuri din minister, acestea urmând să fie subordonate direct șefului de cabinet.

Aici vechea organigramă:

Click pentru a deschide

Aici organigrama modificată

Click pentru a deschide

Dorin Ionuț Grosu, cel care va conduce ministerul în realitate, este director de cabinet din mai 2018, potrivit ultimei declarații de avere. În februarie 2018 fusese numit consilier în minister, iar două luni mai târziu a ajuns șef de cabinet. Până atunci a fost și membru în Consiliul de Administrație al Romarm. Dorin Ionuț Grosu a fost numit și în CA al Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia, potrivit unui articol din publicația constănțeană replicaonline.ro.

Experiențele lui Grosu cu serviciile secrete

Mulți ani a lucrat în Ministerul de Interne. În 2016 a fost director general în Ministerul de Interne, însă nu precizează exact în ce structură. În perioada 2013-2016 a fost director în Direcția Schengen. În 2013 a fost director adjunct al Inspectoratului General al Poliției Române- Direcția Operațiuni Speciale. În perioada 2011-2013 a deținut o funcție de director adjunct al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. În perioada 2008-2011 a fost ajunct șef Direcția Generală de Informații și Protecție Internă. În perioada 2003-2008 a fost șef serviciu în Direcția de Combatere a Crimei Organizate. În perioada 2000-2003 a fost ofițer specialist în Ministerul Apărării, în Direcția Generală de Informații a Apărării. Are o diplomă de licență obținută în 2000 la Institutul Național de Informații- SRI.

HotNews.ro a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Economiei, care va fi publicat imediat după ce va fi obținut.

Dănuț Andrușcă este deputat PSD de Neamt, iar din ianuarie a preluat mandatul de ministru al economiei. Este cunoscut ca apropiat al liderului PSD Neamt, Ionel Arsene. Andrușcă a devenit celebru încă de la numirea în funcția de ministru, în cadrul audierii din comisiile de specialitate din Parlament, când, vizibil emoționat, și-a expus cu foarte mare greutate ideile. De atunci, ieșirile sale publice au fost foarte rare.