Macron îi răspunde lui Trump, după ce liderul american a zis că francezii au început să învețe germana, înainte să vină SUA: Franța este aliatul SUA, nu un stat vasal - Hotnews Mobile
1 € 4,7509 1 USD 4,1988duminică 24 mar 2019

Macron îi răspunde lui Trump, după ce liderul american a zis că francezii au început să învețe germana, înainte să vină SUA: Franța este aliatul SUA, nu un stat vasal

de N.O. Miercuri, 14 noiembrie 2018, 22:01
- a A+
Imagine
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus miercuri că două țări aliate precum Franța și America ar trebuie să se poarte una cu cealaltă cu respect și că Franța a fost un aliat al SUA, nu un stat vasal, după ce președintele Donald Trump l-a atacat pe Twitter, relatează Reuters.În cinci postări consecutive pe Twitter, după vizita sa în Franța, Trump a spus despre francezi că "au început să învețe germana la Paris înainte să vină SUA" , făcând o aluzie foarte puțin diplomatică legată de ocupația Germaniei naziste din 1940 până la eliberarea Franței de către Aliați, un episod foarte traumatizant în Hexagon.

"Emmanuel Macron a sugerat crearea propriei lor armate pentru a apăra Europa împotriva Statelor Unite, Chinei și Rusiei. Dar a fost Germania în Primul și în al Doilea Război Mondial", a scris Trump pe Twitter.

"În fiecare moment al istoriei noastre, am fost aliați, așadar ca între aliați se cuvine respect", a spus Macron, citând sprijinul Franței pentru Războiul de indepndență al Americii și sprijinul Americii în timpul celor două războaie mondiale.

"Nu cred că francezii se așteaptă ca eu să răspund la tweet-uri, ci să continu această istorie importantă", a mai spus Macron.

"Eu cred că joacă politică și îl las să joace politic", a adăugat Macron.

Întrebat despre sugestia lui de a crea o armată europeană, pe care Trumpa ciriticat-o, Macron a spus: "Statele Unite sunt aliatul nostru istorie și va continua să fie. Este aliatul alături de care riscăm orice, cu care ducem cele mai complicate operațiuni. Dar a fi aliat nu înseamnă a fi un stat vasal", a spus Macron.

8161 de afisari


???
Joseph18 [utilizator], Vineri, 16 noiembrie 2018, 14:37
0/0
Astazi, 16 Nov ora 14:36, am privit spre ZECE comentarii [pana la aceasta ora!] si TOATE acestea sunt nutate ci MINUS...!

CINE oare NU este multumit de colaboratorii nostri de pe Forum ??

Sa-si spune DESCHIS punctele lor de vedere, asta pentru a vedea si ceva PLUSURI....
Fantomatica armata a UE
Costin_eng [utilizator], Miercuri, 14 noiembrie 2018, 23:33
-1/35
Franta a avut de-a lungul timpului, in planul strategiilor militare, o atitudine aroganta izvorata din supraevaluarea capacitatii sale militare, in ciuda lectiilor dure pe care le-a incasat in conflagratiile in care s-a implicat sau a fost implicata. Per total, numarul situatiilor in care a fost scoasa din impas de altii este mai mare decat cel in care a iesit singura la liman.
Tot din aroganta, in '66 a iesit din NATO pentru a reveni in 2009. In '79 a plecat la drum cu partenerii europeni in programul Eurofighter ptr a-i lasa, la mijlocul drumului, cu buza umflata.
Intrebarea principala: prin ce minune vor reusi Franta si Germania sa infiinteze o armata UE cand nu vor sa-si doteze propriile armate prin achizitii anuale in valoare de 2% din PIB?
Inca o intrebare: realizeaza cele doua state cat de mari sunt cheltuielile de infiintare, dotare si operationalizare a unei armate continentale - cei 2% de care vorbeam anterior fiind suficienti DOAR pentru mentinerea unei armate (deja operationala) in pas cu evolutiile tehnologice ale potentialilor adversari!
Despre starea armatei germane nici nu mai vorbim.
Franta nu sta rau la capitolul tehnologii si dotari militare dar de la dotarile ce pot fi catalogate suficiente ptr apararea propriului teritoriu si pana la dotarile necesare pentru apararea unui continent este drum lung!
Concluzie: ca sa-ti poti incorda muschii, mai intai trebuie sa-i ai! In rest, asistam doar la declaratii din sfera povestilor vanatoresti!
Realist vorbind, cred ca cei doi lideri europeni sunt constienti de efortul pe care il presupune o armata UE. Pur si simplu declaratiile sunt doar pentru uz intern UE. Le livreaza astfel partenerilor de uniune (si chiar propriului electorat) un mesaj de forta, care sa le dea incredere ca au solutii si stiu ce trebuie facut. Daca analizam lucrurile cu pragmatism, avem de a face cu un bluf, similar cu cresterea artificial indusa a pietelor financiare. Este doar o problema de timp pana ce se prabusesc!
inca 9 comentarii comenteaza