Guvernul spaniol a anunțat miercuri un plan de acțiuni împotriva practicilor calificate drept "pseudoterapii" precum homeopatia sau acupunctura, acuzate că reprezintă un risc pentru sănătate, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scopul acestui plan, prezentat de miniștrii Științelor și Sănătății, este de a "evita potențialele efecte nocive" ale acestor practici "atunci când sunt folosite de manieră alternativă sau complementară tratamentelor" bazate pe "dovezi și rigoare științifică", a precizat guvernul, într-un comunicat.

"Mulți oameni cred în continuare că anumite tratamente sunt eficiente deși acest lucru nu este coroborat cu dovezile științifice disponibile: 59,8% cred în utilitatea terapeutică a acupuncturii și 52,7% consideră că produsele homeopate sunt eficiente", subliniază executivul, citând un sondaj din 2016.

Guvernul dorește deci să "elimine" aceste practici din centrele de tratament publice și private și să se asigure că "toate" tratamentele sunt oferite de profesioniști "recunoscuți".

Planul prevede de asemenea "măsuri pentru a evita predarea pseudoștiințelor în universitățile spaniole", dezvoltând alianțe cu decanii, rectorii și regiunile spaniole pentru a nu decerna diplome legate de astfel de activități.

Madridul vrea și modificarea legilor pentru a "lupta împotriva publicității mincinoase" legată de aceste "pseudoterapii" pe internet și pe rețelele sociale.

Presa spaniolă a relatat recent cazul unor persoane care au murit după ce au încercat să trateze patologii severe cu ajutorul medicinei alternative, precum terapiile naturiste.