Alexandru Victor Micula, diplomat de carieră care s-a ocupat de organizarea summitului NATO de la București, a fost numit miercuri secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, în locul lui Cristian-Gabriel Winzer, care a fost eliberat din funcție.

Alexandru Victor MiculaFoto: MAE

Cele două decizii semnate de premierul Viorica Dăncilă au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Micula s-a născut în 26 august 1966, la Oradea. A făcut Liceul Catolic Atacama, Copiapo, Chile și a absolvit Academia de Studii Economice. În CV-ul publicat pe site-ul MAE sunt notate studii la Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”, Economia Apărării, Garmisch-Partenkirchen, Germania și la Institutul Naţional de Administraţie din Bucureşti.

În perioada 2011 - 2016 a fost ambasador în Ungaria iar în perioada 2009 – 2011 ambasador în Danemarca şi Islanda. A fost secretar general al MAE din iunie 2008 până în aprilie 2009. Între noiembrie 2007 și iunie 2008 a fost secretar de Stat, Coordonatorul Naţional pentru organizarea Summit-ului NATO de la Bucureşti.

Din noiembrie noiembrie 2002 și până în februarie 2007 a fost ambasador în Argentina şi Paraguay.

Despre Cristian Winzer (30 de ani), care a fost eliberat din funcție „la cerere”, potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial, cotidianul Adevărul scria la începutul acestui an că a beneficiat de sprijinul „direct de Liviu Dragnea, la recomandarea tinerilor social-democraţi”.