Parlamentul European cere crearea unui „mecanism cuprinzător, permanent şi obiectiv pentru protejarea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale” la nivelul Uniunii Europene. În rezoluție este notată „îngrijorarea tot mai mare în legătură cu democraţia şi statul de drept în Malta, Slovacia şi România”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prin intermediul unei rezoluții non-legislative, deputaţii și-au exprimat regretul că, până în prezent, Comisia Europeană nu a prezentat o propunere legislativă de creare a unui asemenea mecanism, aşa cum Parlamentul a solicitat în octombrie 2016, potrivit unui comunicat al legislativului european.

Informația pe scurt

  • Eurodeputații menţionează „îngrijorarea tot mai mare în legătură cu democraţia şi statul de drept în Malta, Slovacia şi România”
  • Deputaţii doresc ca modul de respectare a valorilor UE să fie analizat anual în fiecare stat membru
  • Cadrul actual de dialog nu este suficient pentru prevenirea şi remedierea amenințărilor la adresa statului de drept
  • Solicită Consiliului să „îşi asume cu toată seriozitatea” rolul său în cadrul procedurilor în curs de desfășurare în temeiul articolul 7

Deputaţii menţionează că, la acel moment, Parlamentul a luat decizia fără precedent de a solicita Consiliului să declanșeze în cazul Ungariei procedura prevăzută de articolul 7 al Tratatului UE şi să determine dacă există un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor pe care se întemeiază Uniunea, în timp ce Comisia a luat iniţiativa în cazul Poloniei şi a cerut, de asemenea demararea procedurii prevăzută de articolul 7.

Plenul solicită Consiliului să „îşi asume cu toată seriozitatea” rolul său instituțional în cadrul acestor proceduri în curs de desfășurare, să ofere Parlamentului informaţii imediate şi complete în toate etapele şi să invite Parlamentul să îşi prezinte în faţa Consiliului propunerea privind Ungaria.

În rezoluție se menţionează „îngrijorarea tot mai mare în legătură cu democraţia şi statul de drept în Malta, Slovacia şi România şi numărul mare de proceduri de tip infringement împotriva câtorva state membre, în domenii precum justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie”. Menționăm că în Slovacia și Malta au fost uciși doi ziariști care investigau dosare de corupție legate de clasa politică.

Adoptarea rezoluției, în urma unui vot prin ridicarea mâinii, finalizează dezbaterea din plenară de pe 23 octombrie cu prim vice-preşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans şi reprezentanții Austriei, ţară deținătoare a Preşedinţiei Consiliului.

Parlamentul avertizează că provocările la adresa statului de drept şi democraţiei în UE constituie un risc pentru libertate, securitate şi justiţie, precum şi pentru legitimitatea acțiunii extern a UE, în mod special în relația cu politicile sale privind vecinătatea şi extinderea.

Deputaţii subliniază faptul că actualul cadru privind statul de drept, creat de Comisie în 2014, care a fost utilizat doar în cazul Poloniei, s-a dovedit ineficient în prevenirea sau remedierea amenințărilor.

Mecanismul propus de PE ar fi bazat pe o evaluare anuală, fundamentată pe dovezi, a modului în care statele membre respectă valorile prevăzute de articolul 2 din Tratatul UE, incluzând recomandări specifice pentru fiecare ţară - cum se întâmplă în cazul politicilor economice - urmată de o dezbatere inter-parlamentară.

Noul instrument, menţionează rezoluţia, ar putea fi conectat cu propunerea legislativă a Comisiei pentru protejarea a bugetului UE în cazul deficiențelor în privința statului de drept.