Primăria Sectorului 4 revine la un operator privat de salubrizare după ce aproape 2 ani a făcut curățenie cu propria firmă. Astfel, în următorii 4 ani compania Rosal va presta acest serviciu, a anunțat primarul Daniel Băluță, procedura de licitație fiind finalizată. Edilul nu a precizat valoarea acordului-cadru, însă la demararea procedurii de achiziție acordul era estimat între circa 200 și 390 milioane lei. Începând din aprilie 2017, după încheierea contractului cu REBU, serviciul de salubrizare a fost prestat de firma Primăriei Sector 4 - Amenajarea Domeniului Public 4 - iar de atunci costul serviciilor de salubrizare a crescut foarte mult.

Daniel Baluta, primarul Sectorului 4Foto: Hotnews

Rosal prestează serviciul de salubrizare și deszăpezire și în Sectorul 5 al Capitalei. Acordul-cadru a fost semnat în august 2018, valoarea acestuia fiind de maxim 55 milioane lei pentru 12 luni.

”În acest moment este pe biroul meu, la semnat, acordul-cadru pentru serviciile de salubrizare, procedura este practic finalizată, ceea ce înseamnă că într-un interval de maxim trei luni, noua societate de salubrizare care este Rosal Grup, îşi va începe activitatea în Sectorul 4. De asemenea, doresc să precizez că în această lună se împlinesc exact doi ani de când am început procedura de achiziţie publică. Este un interval ... mi s-a părut extrem de lung, însă am ajuns şi în acest punct. Este vorba despre un acord-cadru de prestări servicii pe patru ani de zile", a anunțat Primarul Daniel Băluță la ultima ședință de Consiliu local.

Contactat miercuri de HotNews.ro, primarul a declarat că încă nu a semnat contractul și va face publice toate informațiile supă semnare.

Din 2017, de când serviciul de salubrizare a fost preluat de compania Primăriei, bugetul pentru salubritate a ajuns la 88 milioane lei, iar în 2018 la circa 70 milioane lei. De exemplu, Primăria Sectorului 4 a plătit către Amenajarea Domeniului Public 4 circa 17 milioane de lei pentru a face curățenie timp de 3 luni, potrivit unui contract încheiat pe 12 iulie 2018, se arată în sistemul electronic de achiziții publice. Pe 18 octombrie, instituția a mai încheiat un contract în valoare de circa 14 milioane lei, cu aceeași firmă, pentru a presta serviciul de salubrizare pentru încă 74 de zile, până va începe Rosal să presteze serviciul. Sumele sunt foarte mari, raportat la bugetele din anii trecuți alocate pentru salubrizare: 31 milioane lei - 2016, 46 milioane lei - 2015 și 53 milioane lei 2014.

Mai mult, de anul acesta Primăria Sectorului 4 a majorat și taxa de salubrizare plătită de cetățeni, de la 5 lei de persoană cât era înainte până la 9,6 lei/lună/pentru persoane fizice și 80 lei/lună pentru persoanele juridice, persoanele fizice care exercită orice profesii liberale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale.

În luna iunie, Tribunalul București a admis cererea de chemare în judecată a consilierilor PNL Sector 4 și a dispus anularea majorării taxei de salubrizare stabilită prin Hotărârile Consiliului Local Sector 4 nr. 347/2018 și 2/2018, a declarat Răzvan Sava, consilier PNL Sector 4, pentru HotNews.ro. Încasarea taxei este suspendată până la rămânerea definitivă a hotărârii, potrivit sursei citate.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 0-7 ani sunt scutiți de taxa de salubrizare, potrivit unei hotărâri adoptate la începutul lunii noiembrie de Consiliul Local Sector 4.

Primăria Sectorului 3 a încheiat contractul de salubrizare cu firma Rosal pe 14 septembrie 2018, după aproape 20 de ani. Despărțirea a fost una cu scandal, după ce în ultimele zile de contract gunoiul din sector nu a mai fost ridicat după grafic. În plus, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță s-a declarat nemulțumit de prestația firmei și costul ridicat al serviciului și a decis ca serviciul să fie făcut de Primărie. Astfel, pe 14 august 2018, Consiliul Local Sector 3 a aprobat la propunerea Primarului Robert Negoiță înființarea Direcției Generale de Salubritate în cadrul Primăriei. Aceasta are 367 de angajați. În aceeași zi s-a aprobat și darea în administrare a prestării serviciului de salubrizare către această Direcție nou înființată. Până la urmă, primarul s-a împăcat cu reprezentanții Rosal și a scutit firma de o datorie de 70 milioane lei.