”Cu siguranță că rata de creștere estimată de INS a fost peste așteptări, mai ales în condițiile în care indicatorii lunari publicați pe parcursul trimestrului al III-lea nu au accelerat, nejustificând o expansiune mai alertă de 3% în trim. III/trim. III an anterior”, a explicat pentru HotNews.ro economistul șef al BNR, Horia Braun.

Horia Braun, BCRFoto: Piata Financiara

În aceste condiții, precizează Braun, așteptăm cu interes cifrele detaliate privind evoluția componentelor PIB, dar la prima vedere probabil că avem de-a face cu o situație similară cu cea din anul trecut, când evoluția peste așteptări a producției din agricultura a generat o volatilitate ridicată a Produsului Intern Brut în trimestrele III și IV (accelerare rapidă în trim. III, decelerare masivă în trim. IV).

Mai trebuie spus că Institutul Național de Statistica a revizuit și cifrele din urmă privind PIB-ul, cu un impact pozitiv asupra creșterii- pe care noi îl estimăm la circa 0.1 puncte procentuale. În cazul în care se confirmă povestea cu agricultura, bănuim că un impact ar fi putut avea și recoltarea mai timpurie a unor culturi de cereale în trimestrul al III-lea, comparativ cu anul trecut, caz în care vom vedea și reversul medaliei în ultima parte a anului, când agricultura ar putea avea impact negativ asupra creșterii trimestriale a PIB, explică economistul șef al BCR.

”Deocamdată, neavând cifrele detaliate privind componentele PIB, credem că ar fi hazardat să revizuim drastic în sus creșterea pe întreg anul. Dacă e într-adevăr agricultura la mijloc cu un impact major, iar restul economiei rulează pe trendul actual, am merge cred pe un 4,1%-4,4% ca și estimare pe întreg anul 2018”, conchide Horia Braun.

Braun nu este singurul economist surprins de datele publicate de INS. ”Anunțul preliminar a surprins, consensul pieței construit pe ipoteze susținute de evoluțiile lunare ale principalelor componente ale PIB fiind la 3.3%, ceea ce ne face să așteptăm cu interes datele detaliate care vor fi disponibile pe 7 decembrie pentru a explica diferențele”, arată raportul altei bănci comerciale.