Uniunea Europeană ar trebui să devină un „imperiu pașnic” pentru a rezista în fața Chinei și Statelor Unite, spune ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, într-un interviu pentru Handelsblatt.

Bruno Le MaireFoto: Ambasada Frantei

Acesta se declară conștient de faptul că Germania este reticentă la această idee, având în vedere experiența din cele două războaie mondiale. Dar, spune Le Maire, „Folosesc această frază deoarece, în lumea de mâine, totul va fi despre putere... puterea tehnologică, economică, financiară, monetară, puterea culturală... și va fi decisivă. Europa nu mai poate fi timidă când e vorba de folosirea puterii ei”.

Le Maire a precizat că acest subiect este discutat de mult timp, iar acum a venit momentul pentru decizii. „Și vor fi decizii luate în 4 decembrie, la următoarea întâlnire a miniștrilor economiei și finanțelor. Nu-mi pot imagina altceva”.

„Toată lumea știe că e nevoie de curaj pentru a sta în fața Administrației Donald Trump”, a explicat Le Maire.

Unul dintre cele mai recente exemple ale lipsei de forță a UE a fost legat de sancțiunile impuse de SUA Iranului. În ciuda promisiunilor europene de a susține companiile de pe bâtrânul continent, Bruxelles-ul nu a putut face prea multe.

„Retragem băncile iraniene din rețeaua noastră”, a confirmat Gottfried Leibbrandt, CEO al Swift, rețeaua internațională de plăți. „Nu toate, dar aproape toate”.

Acest lucru va face dificil comerțul dintre companiile europene și cele iraniene. Pentru a rezolva acest lucru, Le Maire vrea să promoveze Special Purpose Vehicle, o instituție financiară care să permită companiilor europene comerțul cu Iranul, protejându-le în același timp de sancțiunile americane. Și acest lucru depășește cazul Iranului, subliniază ministrul francez: Europa nu poate permite SUA să decidă unde pot face afaceri companiile europene.

Le Maire este însă de acord cu criticile americane potrivit cărora Europa a fost „prea timidă” în a se apăra împotriva achizițiilor chinezești de tehnologie pe continent.

Le Maire pledează și pentru întărirea zonei euro, argumentând că „dacă o nouă criză financiară și economică va erupe mâine și va afecta Europa, zona euro nu va fi capabilă să răspundă în mod adecvat”. Stabilirea unui buget comun pentru zona euro, care să sprijine țările în perioade de crize, este esențială, crede Le Maire.

Și aici Germania are foarte multe ezitări, temându-se de un transfer de fonduri către țările mai slabe din punct de vedere economic.

Fără sprijinul Germaniei în aceste chestiuni, va fi dificil pentru Europa să se transforme într-un „imperiu”, în condițiile în care tandemul franco-german a fost motorul integrării europene.