​Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți seară, intr-o intervenție telefonică la Antena 3, că România este ”total pregătită” să preia președinția Consiliului UE, că ”avem un guvern bine pregătit” și o ”întreagă armată de profesioniști”.

Dancila, prin telefon la emisiunea lui GadeaFoto: Captura Antena 3

”Este finalizat întreg programul de actiuni. Sub conducerea României vor fi peste o mie de întâlniri. Vom avea o multitudine de evenimente formale și informale în România. Am început efectiv procesul de organizare a Summit-ului”, a declarat Dăncilă.

Premierul respinge propunerea Finlandei și declară că președintele Iohannis ”vrea să răstoarne cu orice preț un guvern legitim dorind anarhie”.

Dăncilă califică rezoluția adoptată de PE la adresa României privind statul de drept ca fiind una ”eminamente politică, fără niciun temei real” și a luat apărarea Jandarmeriei Române. Mai mult, premierul i-a acuzat pe europarlamentarii români care au votat rezoluția PE spunând că ”ar trebui să le fie rușine că au votat împotriva propriei țări”.

"Trebuie să spun că sunt dezamăgită și revoltată. Dezamăgită pentru că nu e corect atâta timp cât argumentele României nu sunt luate în considerare. Am mers în PE, am vorbit cu dl Timmermas și am spus lucruri pe care nu poate spune că nu le știe, și mă refer la protocoale. Eu nu pot accept sub nicio formă acea recomandare în care CE impune să suspendăm procedura de numire. O astfel de solicitare ar fi o încălcare a tratatului european. E inadmisbil ca procedurile de revocare sau numire să fie (...) e o intervenție brutală în chestiunile care țin exclusiv de România. De asemenea, nu e corect să ni se spună să reluăm proceduri de revocare, când procurorul din Germania a fost demis într-o singură zi. Ne întrebăm de ce asemenea interferență?", a afirmat Viorica Dăncilă.

Raportul MCV este considerat de asemenea ca ”fiind profund nedrept” și acuză o intervenție brutală în instituțiile țării. ”Este inandmisibil ca să ni se ceară suspendarea anumitor proceduri. Sunt revoltată. Cer tratament egal și respect pentru români”, a mai spus șeful guvernului.

Prim-ministrul s-a întrebat care a fost rostul întrebărilor transmise Guvernului de către prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, dacă nu a ținut cont de răspunsurile oferite.

"I-am oferit argumente juridice (prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans - n.r.). Nu am văzut nici măcar unul dintre aceste argumente să fie reflectate în MCV și îmi pun întrebarea care e rostul acestor 18 întrebări de la dl Timmermans? De ce pui aceste întrebări cuiva dacă nu te interesează ce răspunde? Cred că nu mai putem accepta ca românii să fie certați sau să li se ceară lucruri care nu se cer altora în Europa. Sunt proeuropeană, am fost europarlamentar 9 ani, nimeni nu mă poate bănui că nu vreau ca România să meargă pe calea europeană. Dar în același timp trebuie să avem tăria și demnitatea să ne apărăm țara", a completat Dăncilă.