​​Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a fost eficientă în stabilizarea prețurilor petrolului, care au fost mai mult dependente de producția de șisturi din S.U.A. decât de acțiunile grupului interguvernamental, a declarat prim-ministrul Malaysiei, Mahathir Mohamad, potrivit CNBC.

Foto:

,, OPEC nu este eficient, țările sunt mereu în dezacord cu OPEC, deci organizația nu poate lua decizii", a declarat Mahathir într-un interviu.

Liderul malaezian a fost întrebat dacă grupul ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a stabiliza prețurile petrolului.

,,Ceea ce este mai important este producția de țiței din America", a adăugat el.

Aceste observații făcute de liderul malaysian au avut loc cu mai puțin de o lună înainte ca OPEC și membrii non-OPEC să se întâlnească la Viena, Austria, pentru a vota cu privire la următoarea lor decizie politică. Acești mari producători de petrol au început să taie producția în ianuarie 2017, într-o încercare de a stăvili prețurile petrolului care a scăzut astfel de la peste 100 de dolari pe baril la sub 30 de dolari.

Prețurile petrolului s-au redresat, dar tensiunile comerciale dintre SUA și China, creșterea ratelor dobânzilor și slăbiciunile valutare pe piețele emergente au ridicat îngrijorarea cu privire la încetinirea creșterii economice globale și a cererii de petrol.

Malaezia este o țară producătoare de petrol. În consecință, analiștii de la Fitch au declarat recent că scăderea prețului petrolului va submina efortul țării de a-și reduce datoria, având în vedere că veniturile sale sunt dependente de petrol. Dar Mahathir a spus că economia Malaeziei este mai diversificată decât se crede.