Nora deputatului PSD Iulian Iancu este oficial angajată a ANRE, instituţie pe care Iancu a anchetat-o. După ce săptămâna trecută nora deputatului PSD a trecut de examenul scris, astăzi Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a anunţat că Nicoleta Iancu a trecut şi de proba interviului. Iulian Iancu a constituit o Comisie parlamentară de anchetă a activităţii ANRE, instituţie condusă acum de fostul său coleg de partid, Dumitru Chiriţă. Deşi a terminat ancheta în primăvară, nu există nici acum raportul cu concluziile acesteia, scrie Economica.net.

BusinessFoto: Colaj foto

Statul paralel al prognozelor: PIB urcă, creșterea coboară de la 5,5% la 4,5%. Economia accelerează sau decelerează? Ne dezvoltăm sustenabil sau nu? Deşi a fost majorat succesiv în termeni nominali, de la circa 908 miliarde lei în toamna trecută (estimare care a stat la baza proiectului de buget pe 2018), la 930 miliarde lei în primăvară şi 945 miliarde lei în varianta intermediară de vară ( pe baza căreia a fost refăcut şi calculul de deficit de 2,97% din PIB), rezultatul economic a urmat o traiectorie diferită în termeni reali. De la 5,5% iniţial a ajuns la 6,1% în primăvară, după care a urmat replierea la aceeaşi valoare de 5,5% în vară şi doar 4,5% în varianta curentă, potrivit cursdeguvernare.ro.

National Bank of Greece spune că este dificil să vândă în condiţii avantajoase şi la un preţ satisfăcător filialele din România şi FRI Macedonia. National Bank of Greece va aştepta îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţe pentru a merge înainte cu vânzarea Ethniki Insurance şi a filialelor pe care le mai are în Balcani. Conducerea băncii constată că este dificil să vândă în condiţii avantajoase şi la un preţ satisfăcător filialele din România şi FRI Macedonia. În afară de 75% din Ethniki Insurance, planul obligă NBG să vândă filiala Banca Românească din România, cota de 35% deţinută la Stopanska Banka din FRI Macedonia şi filiala din Cipru. În curând va începe cea de-a doua încercare de vânzare a Băncii Româneşti pentru care s-au prezentat deja candidaţi. Urmează în lunile martie-aprilie demersuri pentru lichidarea participării la banca macedoneană, cu scopul principal obţinerea unui preţ satisfăcător, potrivit Sofokleous In, citat de Rador.

Românii au un salariu minim brut peste media din regiune, dar şi cele mai mari taxe. Salariul minim brut din România depășește media regiunii Europei Centrale și de Est. În același timp, are cea mai ridicată rată efectivă de taxare dintre statele din regiune, de 41,5%, potrivit unei analize Deloitte România. Rata efectivă de taxare se menține cea mai înaltă, 41,5%, și în cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27%. De fapt, la sfârșitul lunii, angajatul român ia cei mai puțini bani în mână, spre deosebire de colegii lui din țările din regiune, potrivit Actual de Cluj.

Un nou lanț de cinematografe intră în România. Lanțul austriac de cinematografe Cineplexx, care s-a extins puternic în ultimii ani în special în zona Balcanilor, intră și în România, confirmând astfel informațiile transmise anterior de Profit.ro, urmând să deschidă 8 cinematografe cu peste 50 de ecrane, cu o investiție totală de 25 milioane euro. Primele două cinematografe vor fi deschise în primul trimestru al anului viitor, în București și Satu Mare.Operatorul austriac de cinematografe a fost deja inclus pe lista NEPI a chiriașilor care vor ocupa spații în Shoping City Satu Mare, potrivit presasm.ro și Profit.ro.

presasm.ro.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/life/confirmare-un-nou-lant-de-cinematografe-intra-in-romania-18657666

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Domeniile cu cele mai multe locuri de muncă, până în 2030: România va avea nevoie de peste 150 de mii de profesori. România va avea nevoie de 3,8 milioane de specialişti până în anul 2030, exact în domenii în care în prezent pregătirea este deficitară, iar şcoala nu produce suficienţi absolvenţi. Asta arată graficul de prognoză a aptitudinilor (skills forecast) al CEDEFOP, Centrul European pentru Dezvoltarea Învăţământului Vocaţional. Un exemplu de nevoie a pieţei muncii, necorelată cu piaţa educaţională de programe şi specializări, este cel al profesorilor. Din cele 3.813.239 de oportunităţi de joburi prognozate pentru 2030, cele mai multe, 949.486, sunt pentru “lucrători agricoli calificați”, potrivit Edupedu.ro.

Parisul interzice mașinile diesel mai vechi de 2001 în centrul orașului. Autoturismele pe motorină mai vechi de anul 2001 vor fi interzise în centrul Parisului (Grand Paris) din iulie 2019, anunță Le Figaro. Măsura afectează circa 800.000 de automobile diesel. Decizia a fost luată de aleșii acestui district parizian pentru a diminua poluarea, dar va avea efecte semnificative asupra mobilității locuitorilor orașului, dată fiind incapacitatea transportului în comun de a prelua toți călătorii, citează G4media.ro.

Samsung lucrează la un televizor smart, pe care să îl controlezi cu mintea. În viitorul apropiat, pe măsură ce tehnologia va avansa, telecomanda televizorului va fi deveni inutilă. Samsung a creat un software care va permite utilizatorilor să acţioneze funcţiile televizorul, cu ajutorul undelor cerebrale. Cercetarea, numită Project Pontis, urmărește să facă televizoarele Samsung mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități fizice. Compania a făcut o demonstraţie al celui de-al doilea prototip al televizorului, la o conferinţă de presă din San Francisco., scrie Economica.net.