Victor Negrescu s-a plâns la Bruxelles că a fost sabotat de Dragnea, Plumb şi Teodorovici. Ar fi rămas ministru cu rol de şef de protocol. Potrivit unor surse diplomatice, Victor Negrescu a trimis ieri mai multe mesaje către oficiali români de la Bruxelles, în care s-a plâns că a fost sabotat de Liviu Dragnea şi de unii miniştri, în capul listei fiind Rovana Plumb (Fonduri Europene) şi Eugen Teodorovici (Finanţe), aşa cum a scris „Adevărul“ încă de duminică. De altfel, cei doi miniştri au fost primii care au confirmat presei demisia lui Victor Negrescu din Guvern. În discuţiile pe care le-a avut, după demisie, cu apropiaţi din MAE, Victor Negrescu l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a încercat să-l transforme în „şeful de protocol al Guvernului“ pe durata preşedinţiei UE, informaţie confirmată şi de surse din conducerea PSD, potrivit Adevărul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Mama gafelor istorice şi etica răspunderii. Nu tot ce e galben şi străluceşte e, în mod necesar, aur curat. Nici orice pompoasă ceremonie comemorativă un serviciu veritabil făcut memoriei. Şi Macron, şi Dragnea mai au, în domeniu, de învăţat. Dar vor? Dar pot? Nepăsarea oficialilor români cu privire la acest centenar, care e şi centenarul României Mari, e întristătoare la culme, dar prea puţin suprinzătoare. În fond, la Bucureşti domneşte azi un regim şi mai puţin competent şi mai puţin empatic faţă de nevoile românilor, decât autorităţile de acum un secol, care au avut măcar clarviziunea strategică de a se alătura Antantei, iar nu puterilor centrale. Nu se poate deci aştepta, din partea acestui regim, să-şi depăşească ignoranţa, marca Dăncilă. I-ar fi prea greu să priceapă că de primul masacru mondial se leagă toate maladiile mortale ale Bătrânului Continent, scrie Deutsche Welle.

Judecătoarea CSM Lia Savonea despre șefa ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători: ”Ar trebui să se activeze instituția revocării”. Lia Savonea, cea mai influentă judecătoare din Secția pentru judecători a CSM, a atacat-o astăzi frontal pe șefa Înaltei Curți, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători. Surse judiciare atrag atenția că Lia Savonea deschide astfel calea revocării șefei ICCJ, Cristina Tarcea. Savonea este liderul grupării majoritare pro PSD din Secția pentru judecători a CSM, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Nicoleta Tânț, Simona Marcu și Evelina Oprina, adică 5 membri din 9., potrivit G4media.ro.

Un europarlamentar german vrea activarea Articolului 7 în cazul României. Presa internaţională reia pe larg constatarea lui Klaus Iohannis că România nu e pregătită de fapt să preia preşedinţia Uniunii Europene, de la 1 ianuarie. O îngrijorare în plus pentru liderii europeni, care, altfel, spun tot mai des că situaţia statului de drept din România e şubredă. Europarlamentarul german Elmar Brok, merge chiar mai departe și îi avertizează pe social-democraţii europeni că ar trebui să ia în serios posibila activare a Articolului 7, măsură extremă, decisă până acum doar în cazul Poloniei şi Ungariei, potrivit digi24.ro.

Educația a ajuns pe locul 8 la cele mai mari salarii pe sectoare economice în România. Administrația publică e pe 3. Salariul mediu net în Educație era pe primele 8 luni din 2018 de 614 euro pe lună. Acest nivel plasează Învățământul ca sector economic pe locul al 8-lea în clasamentul salariilor nete pe sectoare. Cele mai mari creșteri de salarii nete în mediul public au fost în Administrație, între 2015 și 2017, cu un plus și în 2018. Cele mai mari salarii în mână după sectoare economice sunt în Informații și comunicare – 1.195 de euro net pe lună. Pe locul al doilea este domeniul Finanțelor, cu 1.147 de euro net pe lună, potrivit Edupedu.ro.

Fiul femeii externate cu 9 escare îi răspunde managerului Spitalului Pantelimon: „Iat-o pe mama înainte și după internare! Să ne spună cum e situația ameliorată”. Alex Rotaru, fiul femeii externate săptămâna trecută de la Spitalul Sf. Pantelimon cu 9 escare, a dorit să îi ofere o replică managerului instituției sanitare după ce acesta a oferit o reacție ziarului. „Să ne spună domnul manager cum starea mamei mele e mai bună, ameliorată, după externare. Iată cele două poze. Uitați-vă la mâinile mamei mele înainte și după. Cum se poate să fie o situație mai bună? Aș vrea să primesc și eu un răspuns oficial din partea spitalului în care să mi se spună cum se poate ca situația de după externare să fie mai bună”, a spus Alex Rotaru, potrivit Libertatea.

Firea: Mă aşteptam la mai multă bărbăţie din partea lui Dragnea. E un abuz de putere din partea lui.Bucureştenii trebuie chemaţi la referendum. Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, luni seara, că se aştepta la ”mai multă bărbăţie, în special bărbăţie politică” din partea lui Liviu Dragnea, respectiv acesta să recunoască faptul că a avut o întâlnire cu primari de sectoare despre reorganizarea administrativă a Capitalei. Firea îl acuză pe liderul PSD de ”abuz de putere” şi spune că, pentru decizii atât de importante, este necesar ca bucureştenii să fie chemaţi la referendum, potrivit Adevărul.