​​Încă un atac extrem de dur al președintelui Klaus Iohannis la adresa puterii de la București. Șeful statului a declarat, într-o întâlnire cu primarii, că „lucrurile au luat-o razna”, iar "necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care e guvernul Dragnea-Dăncilă”.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului a susținut că are "o mare îngrijorare” privind anul 2019, când România preia președinția Consiliului UE.

CITESTE ȘI: Dragnea îi răspunde lui Iohannis: Președintele aduce deservicii majore României

Șeful statului a susținut că are "o mare îngrijorare” privind anul 2019, când România preia președinția Consiliului UE.

"Știți bine că, de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, o poziție extrem de importantă, o poziție extrem de onorantă, o poziție extrem de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea că nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Acum câteva săptămâni am zis că o să facem față rezonabil. Între timp lucrurile au luat-o razna, la Guvern nu se mai înțeleg care sunt persoanele responsabile, persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demiși. Ne trezim în ceasul al 12-lea total nepregătiți. Cred că, din păcate, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave”, a spus Iohannis.

Șeful statului a criticat Guvernul și pentru promisiunile pe care le-a făcut primarilor, dar nu s-au îndeplinit, menționând descentralizarea și banii. El a spus că primarii vor să se miște, guvernele de regulă sunt mai reticente, iar această reticență este de multe ori frustrantă.

"A doua chestiune, care întotdeauna este de actualitate, banii. Nu numai că nu vi s-a dat o bază mai mare, ba dimpotrivă, s-a făcut acum, recent, așa-zisa reformă în domeniul fiscal, o mare păcăleală, prin care românilor aparent li s-au dat mai mulți bani, dar în realitate nu. Iar comunitățile locale, cu certitudine, au pierdut de acolo. Au existat promisiuni că aceste pierderi, care se realizează prin schimbarea impozitării la veniturile salariale, vor fi compensate. În cea mai mare măsură, această promisiune nu a fost îndeplinită. Că majoritatea municipiilor s-au descurcat, vi se datorează și nu se datorează în niciun caz guvernului. Eu știu că primarii de municipii găsesc soluții. Sunt oameni activi, sunt oameni interesați să găsească soluții și le găsesc, dar așa nu se poate continua", a declarat Iohannis.

El a spus că politica, mai ales față de comunitățile locale, trebuie să fie făcută transparent, predictibil și trebuie să fie o politică sustenabilă.

"Această veșnică țopăială fiscală cu care ne-au obișnuit ultimele guverne este nu numai de prost gust, ci și de rău augur, și vă pune și pe dumneavoastră, și pe români, în dificultate", a addăugat Iohannis, în discursul ținut la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România.