Compania Transgaz este a treia companie, după Nuclearelectrica și Romgaz, care anunță că este obligată de Guvern să distribuie dividende suplimentare pe final de an. Acționarii companiei vor discuta în ședința AGA din 3 decembrie, la solicitarea Ministerului Economiei, distribuirea dividendelor suplimentare, însă nu este precizată și suma. Reamintim că societățile cu capital de stat sunt stoarse de rezervele pe care le au, Guvernul încercând în acest fel să acopere deficitul bugetar, chiar cu riscul de a pune în pericol investițiile companiilor.

BRUA in constructieFoto: Transgaz

Transgaz se află în plin proces de construire a conductei BRUA, termenul de finalizare a lucrărilor fiind 31 decembrie 2019. Acest lucru nu a împiedicat Ministerul Economiei, în calitate de acționar majoritar, să solicite "distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile 'rezultat reportat' și/sau 'alte rezerve".

Valoarea totală estimată pentru Faza I a proiectului BRUA este de 478,6 milioane euro, din care doar 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă. Restul sumei trebuie acoperită din împrumuturi sau surse proprii.

De asemenea, Transgaz trebuie să demareze în curând lucrările necesare pentru preluarea gazelor din Marea Neagră. Mai trebuie realizate investiții și pentru transportul gazelor în Bulgaria, Ucraina și Moldova. Sunt investiții absolut necesare, dar și costisitoare. Pentru Guvern aceste investiții nu au nicio importanță.

Dividendele suplimentare se vor adăuga sumei de 534 milioane de lei distribuită deja din profitul pe 2017.

Transgaz planificase pentru 2018 investiții de 1,8 miliarde lei, iar pentru 2019 și 2020 investiții de circa 2,9 miliarde lei, respectiv 1,2 miliarde lei.

Reamintim că înaintea Transgaz, au anunțat Romgaz și Nuclearelectrica distribuirea de dividende suplimentare, chiar dacă și acestea au în derulare investiții constisitoare. Nuclearelectrica va repartiza 238 milioane lei, la o valoare de 0,789 lei/dividend, iar Romgaz 501 milioane lei, ceea ce înseamnă 1,3 lei/acțiune.

Companiile sunt stoarse de rezerve în condițiile în care deficitul bugetar este foarte mare, existând riscul ca ținta de 3% să fie depășită. Practic, societățile de stat sunt obligate să repartizeze acționarilor aproape întreg câștigul, în loc să-l investească în proiecte noi.

Conform unui memorandum al Guvernului, companiile cu capital de stat sunt obligate, pentru al doilea an consecutiv, să vireze acționarilor cel puțin 90% din profit, banii fiind necesari pentru acoperirea majorărilor de pensii și salarii.

Citește și