​Un grup de cinci copii pregătiți la Nextlab.tech au reușit performanța de a construi și programa un robot de tip line-follower cu care au participat la concursul internațional ROBOCHALLENGE 2018. În ciuda vârstei fragede, cei mici s-au descurcat excelent robotul lor fiind omologat și reușind să termine cu succes cursa.

Echipa Nextlab.techFoto: Cyberllence

Copiii au fost foarte încântați de performanța lor, mai ales că este rezultatul unei munci îndelungate. Ideea de a participa i-a venit lui Dragoș, elev în clasa a treia la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din București, după ce a aflat de la un elev mai mare. El a discutat cu colegul lui Mihai împreună cu care a venit la Nextlab.tech pentru a se pregăti. Aici l-au cooptat în echipă și pe Ștefan elev în clasa a treia la Școala nr. 79 din București. Cei trei au venit în contact cu tehnologia Nextlab.tech în cadrul programului “Scoala Altfel” în Februarie 2018. Gemenii Ștefan și Cristian, elevi în clasa pregătitoare la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din București, au cerut să intre și ei în echipă unde au contribuit la asamblarea roboțeilor.

Micii inovatori au început lucrul la construcția a nu mai puțin de patru roboți dintre care trei erau bazați pe tehnologia Arduino iar unul era analogic. În final doar doi roboți au funcționat și puteau urmări linia. Roboțelul analogic era prea lent pentru a participa așa că echipa s-a prezentat la competiție cu ROBOCHAMP, roboțelul funcțional făcut de ei.

Organizatorii ROBOCHALLENGE au fost încântați de prezența celor mici. "Participarea copiilor la astfel de concursuri le dezvoltă un pic gândirea și lucrul în echipă. Acesta este primul lucru. Îi împinge practic spre un alt mod de joacă din care ei și învață ceva. ... Intenționam să creăm pentru competiția de copii o secțiune de kit-uri și una de creații proprii. Apoi este apropierea de inginerie: așa cum eu, ajutându-l pe tata să repare televizoare când eram copil, am urmat mai târziu electronica” a declarant ing. Ionuț Gașpar, organizator al competiției de robotică ROBOCHALLENGE.

Nextlab.tech este un start-up inovativ care învață copiii informatică și robotică folosind inteligență artificială și makerspace-uri(laboratoare avansate). Cursurile oferite de Nextlab.tech pot fi urmate atât în makerspace-ul din București (zona Unirii-Mitropolie) cât și online(de oriunde). Următoarea sesiune de cursuri începe în 22 Noiembrie 2018. Există o grupă pentru clasa a V-a și o grupă pentru clasele I-IV. Detalii și înscrieri la www.nextlab.tech.