Financial Times: Macron atacă naționalismul și îl mustră pe Trump ● Brazilia trebuie să acționeze rapid pentru a-și corecta finanțele "nesustenabile", avertizează ministrul de finanțe ● Les Echos: Piața auto din China îngrijorează lumea ● Le Figaro: Fiscul va monitoriza rețețele sociale pentru a depista eventualii evazioniști ● Italia este gata să-și reducă previziunile de creștere ● Handelsblatt: "Europa trebuie să devină un imperiu" - Ministrul francez al Finanțelor, Le Maire, despre viitorul UE. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Financial Times: Macron atacă naționalismul și îl mustră pe Trump

Emmanuel Macron a criticat naționalismul, numindu-l o "trădare a patriotismului", adresându-se președintelui Donald Trump la Paris, la centenarul sfârșitului primului război mondial.

Adresându-se domnului Trump dar și altor lideri mondiali prezenți la Paris, dl Macron a spus: "Naționalismul este o trădare a patriotismului. Spunând că interesele noastre primează, de ce să ne pese de alții, ștergem ceea ce o națiune are cel mai de preț, ceea ce îi dă viața, ceea ce îi dă grație, și ceea ce este esențial: valorile sale morale"”.

Președintele american a sosit printre ultimii la ceremonia de dimineață și nu a participat la un forum dedicat păcii, la care au participat ceilalți șefi de state. În ziua precedentă, domnul Trump a ”sărit peste” o altă vizită la un cimitir în care au fost înmormântați soldații americani, din cauza ploii.

Într-o adresare solemnă, domnul Macron a spus: "Patriotismul este opusul naționalismului: naționalismul este o trădare a patriotismului".

"Vechii demoni reapar, pregătiți să îndeplinească munca lor de creare de haos și moarte: noi ideologii manipula religii, istorie amenință să-și urmeze cursul tragice. Uneori, istoria amenință să-și reia cursul său tragic și ne amenință moștenirea păcii pe care am crezut-o că am obținut-o definitiv , plătind-o cu sângele strămoșilor noștri ".

După ceremonia de duminică, domnul Trump a scris pe Twitter: "Ceremonie frumoasă astăzi la Paris, comemorând sfârșitul primului război mondial".

Dl Macron a depus eforturi considerabile pentru a-l atrage pe președintele american, dar relația lor a devenit tensionată în ultimele luni.

Vizita domnului Trump a venit după o săptămână în care alegătorii americani au dat un vot divizat la alegerile pentru Congres. Înainte de a coborâ din avion, dl. Trump a făcut comentarii despre afirmațiile lui Macron despre necesitatea creării unei armate europene, pe care liderul SUA le-a găsit foarte ”insultătoare”. Președinția franceză a spus ulterior că afirmațiile dlui Macron fuseseră interpretate greșit în rapoartele de presă.

Președintele rus Vladimir Putin a fost și el prezent la Paris, alăturându-se dezbaterii. "Europa reprezintă o puternică uniune economică și este natural să își dorească independența și suveranitatea în domeniul apărării și securității ", a declarat Putin pentru postul de stat RT.

El a adăugat că o armată europeană "va întări lumea multipolară", termen pe care l-a folosit pentru a descrie un viitor în care SUA nu ar reprezenta singura superputere globală.

Dl Putin și dl Trump au avut o "scurtă conversație" la Paris, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus duminică, adăugând că ambii au fost de acord să se întâlnească la evenimentul G20 de la Buenos Aires, care începe la sfârșitul acestei luni.

În discursul președintelui francez, el a făcut o pledoarie pentru cooperarea internațională pentru combaterea schimbărilor climatice, sărăciei și inegalităților.

În cadrul forumului pentru pace, Angela Merkel, cancelarul german, a relatat mesajul dlui Macron. "Noi luăm pacea ca pe ceva de la sine înțeles. Sunt îngrijorată de faptul că un naționalism îngrozitor ar putea reînvia", a spus ea.

Întrebat în octombrie să explice de ce se consideră naționalist, Trump a citat iubirea sa față de țara și apărarea intereselor economice ale SUA. "Ne dăm toată bogăția, toți banii, altor țări și aceste nu ne tratează cum trebuie", a declarat Trump.

"Timp de mulți ani, alte țări, care ne sunt aliate (...) nu au tratat corect țara noastră. Așa că, în acest sens, sunt în mod clar un naționalist și sunt mândru de asta", a conchis președintele SUA.

Alte titluri din FT:

  • Brazilia trebuie să acționeze rapid pentru a-și corecta finanțele "nesustenabile", avertizează ministrul de finanțe

Noul guvern al Braziliei are spațiu limitat de acțiune trebuind să optez fie pentru reforme fiscale urgente sau revenirea la recesiune și tulburări sociale, a declarat ministrul de finanțe Eduardo Guardia într-o discuție la Londra cu Financial Times.

"Situația este nesustenabilă", a declarat Guardia într-un interviu acordat la Londra, care a precizat că el își menține optimismul.

Guvernele care s-au perindat la la conducere au încercat, fără să reușească, rezolvarea problemei pensiilor din Brazilia, principala cauză a deficitului bugetar de peste 7% din PIB.

Actualul guvern a prezentat două propuneri de reformă pentru congres. Prima ar da posibilitatea de a economisi aproximativ 850 de miliarde de reali (mai mult de 10% din PIB) pe parcursul a viitorilor 10 ani. În al doilea scenariu, economiile ar fi de 650 de miliarde de reali, pentru această perioadă. Ambele ar necesita votul a trei cincimi dintre parlamentari.

"Prima versiune este mai bună, a doua ar avea un impact social semnificativ", a spus dl Guardia.

Nerespectarea reformelor ar submina, de asemenea, promisiunea principală a campaniei domnului Bolsonaro, de a combate criza violentă care a însoțit colapsul economic al Braziliei.

Dl Bolsonaro a promis că va relaxa dreptul cetățenilor de a deține arme, de a reduce vârsta răspunderii penale, de a mări pedepsele penale și de a acorda impunitate poliției în cazul în care ucid un suspect în timpul unui flagrant.

Domnul Guardia a declarat că este puțin probabil ca astfel de politici să rezolve o criminalitate în creștereputernică, cea mai bună soluție fiind în opinia sa obținerea unei creșteri economice solide care să ducă la creșterea ocupării forței de muncă.

În ciuda polarizării țării, domnul Guardia a declarat că partidele politice din Brazilia ar trebui să sprijine planurile de reformă ale noului guvern. "Trebuie să fim cu toții de aceeași parte a baricadei. Știm cu toții ce se va întâmpla dacă reformele nu vor fi realizate", a mai spus dl Guardia.

  • Les Echos: Piața auto din China îngrijorează lumea

Constructorii auto își țin respirația. Va sări Beijing-ul să își salveze imensa piață auto? Vineri au fost publicate datele privind vânzările de mașini noi în țară, acest indicator scăzând cu 11,7% în octombrie 2018 față de octombrie 2017. Ceea ce confirmă contracția pieței, începută acum câteva luni.

Atât pentru dealeri, cât și pentru producători, aceasta este o veste proastă. Cu 28,5 milioane de vehicule vândute în 2017, China reprezintă o treime din piața mondială auto. Există zvonuri care spun că statul va sări în ajutorul pieței, deși pe termen lung nu se poate vorbi de un colaps, ci de o corecție.

După o creștere de 30% a vânzărilor de automobile între 2010 și 2017, curba s-a aplatizat acum.

Practic, toate grupurile de automobile, precum și marii producători de echipamente auto au făcut investiții mari pentru a profita de creșterea economică a Chinei. "Când China răcește, toată lumea începe să tușească”, spune Eric Hope, de la firma Roland Berger.

Dintre companiile auto care și-au revizuit în scădere prognoza câștigurilor salariale, cele mai multe au menționat reculul pieței chineze (Daimler, BMW, Ford).

Toată lumea așteaptă o decizie politică privind susținerea acestui sector. Aceasta trebuie să vină de la Xi Jinping, președintele chinez, care ar putea anunța deduceri fiscale la achiziția de autoturisme sau alte asemenea inițiative.

Scăderea pieței din China este cu atât mai problematică cu cât celelalte două mari piețe auto, Europa și Statele Unite nu mai oferă perspective de creștere. Kepler Cheuvreux estimează o creștere modestă la + 1,7% în 2018 și chiar un declin de -0,9% în 2019 în Europa de Vest. În America de Nord se așteaptă continuarea declinului (-0,8% în acest an, -2,5% în 2019).

  • Le Figaro: Fiscul va monitoriza rețețele sociale pentru a depista eventualii evazioniști

Vai de cei care își afișează pe Facebook sau pe Instagram fotografii la volanul vreunei mașini de lux sau poze din vacanțe exotice făcute la capătul lumii ori noua vilă cumpărată pe Riviera Franceză ... Aceștia ar putea fi noua carne de tun a administrației fiscale, care ar putea utiliza informațiile pe care le afișați public pentru a iniția un control fiscal, scrie Le Figaro de luni (pag.23). Informațiile făcute public de utilizatorii de rețele sociale vor fi analizate începând de anul viitor pentru a vedea dacă nu cumva cei care afișează un trai luxos, nu au ascuns bani de Fiscul francez. Aceste informații au fost făcute de către Gérald Darmanin, ministrul actiunii si al conturilor publice, în emisiunea "Capital" difuzată duminica seara pe M6.

Informațiile colectate de pe rețelele sociale pot fi folosite și împotriva persoanelor care pretind că locuiesc în străinătate, deși în realitate stau în Franța suficient de mult încât să aibă acolo domiciliul fiscal, mai spune acesta.

Această nouă utilizare a rețelelor sociale este în fază experimentală, mai adaugă ministrul. Dar ea face parte dintr-un vast plan de combatere a fraudei, care a făcut obiectul unei legi promulgate în 24 octombrie.

Alte titluri din Le Figaro:

  • Italia este gata să-și reducă previziunile de creștere

Giovanni Tria, ministrul italian al economiei, intenționează să revizuiască în scădere previziunile de creștere economică pentru a ajunge la un acord cu Comisia Europeană în privința proiectului de buget pentru 2019. Instituția europeană a respins proiectul inițial la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit ziarului italian La Repubblica, citat de Figaro, Tria ar putea anunța o previziune de creștere de doar 1% față de 1.5% cât era cuprins în buget. Alte ziare din peninsulă spun că noile calcule ar indica o creștere de 1.2%, noul proiect de buget urmând să fie însoțit de un mecanism automat de reducere a cheltuielilor publice în cazul depășirii pragului de deficit.

Reamintim că oficialii CE au avertizat Italia că deficitul bugetar prevăzut inițial în proiectul lor bugetar constituie o "abatere semnificativă" de la traseul economic convenit cu statele membre ale Uniunii Europene.

"Ţintele bugetare revizuite par la prima vedere să indice o abatere semnificativă de la traseul bugetar recomandat", au arătat vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, şi comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, într-o scrisoare adresată ministrului italian al economiei, Giovanni Tria. Cei doi oficiali europeni au apreciat că este vorba de "o sursă de îngrijorare serioasă" şi despre o deviere de la linia anunţată anterior, de convergenţă către un echilibru bugetar în termeni structurali.

Potrivit guvernului Italiei, îndatorarea suplimentară ar urma să ducă la creşteri ale PIB de 1,5% în 2019, 1,6% în 2020 şi 1,4% în 2021 - valori considerate optimiste de alte instituţii, remarcă DPA. La rândul său, creşterea economică mai mare ar urma să reducă datoria publică de la 130,9% din PIB anul acesta - unul din cele mai ridicate niveluri din lume - la 126,7% în 2021.

Calculele bugetare se bazează pe premisa unui surplus primar (fără dobânzile pentru datorii) în scădere de la 1,8% anul acesta la 1,3% anul viitor.

În iulie, la Roma, statele membre UE - inclusiv Italia - au convenit asupra unui obiectiv de ameliorare structurală cu 0,6% din PIB, au reamintit reprezentanţii Bruxellesului în scrisoarea citată. Comisia Europeană va trebui să se pronunţe oficial până la sfârşitul lui noiembrie asupra previziunilor bugetare ale Italiei şi asupra unor planuri economice mai detaliate care trebuie depuse până pe 15 octombrie.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declarase anterior că Italia - a treia economie ca mărime din zona euro - riscă să declanşeze o criză a datoriilor asemănătoare cu cea din Grecia şi că nu este îndreptăţită la un tratament special pentru indisciplina fiscală.

O confruntare cu Italia prezintă însă dificultăţi politice pentru UE. Popularitatea formaţiunilor guvernamentale Mişcarea Cinci Stele şi Liga ar putea creşte, în perspectiva alegerilor europarlamentare din mai 2019.

Ministrul Tria, un tehnocrat care a încercat fără prea mult succes să modereze planurile de cheltuieli guvernamentale pentru pensii, asigurări sociale şi bonificaţii fiscale, îşi exprimase speranţa că se va putea păstra "un dialog deschis şi constructiv" cu Comisia Europeană.

  • Handelsblatt: "Europa trebuie să devină un imperiu" - Ministrul francez al Finanțelor, Le Maire, despre viitorul UE

Bruno Le Maire se așteaptă la un acord privind Brexit în următoarele două săptămâni.

Europa ar trebui să devină o putere mondială atât în business cât și în sfera culșturii, crede ministrul Le Maire.

Weekend-ul a fost marcat de mesaje de reconciliere: cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron, alături de alți șefi de stat, au transmis asemenea mesaje în cadrul ceremoniilor care au marcat centenarul sfârșitul primului război mondial.

Dar dacă revenim în realitatea de azi a politicii vedem cum Franța exercită presiuni asupra Germaniei pentru a întări și proteja suveranitatea Europei, lucru pe care îl susține și Ministrul economiei și finanțelor din Franța, Bruno Le Maire, într-un interviu dat Handelsblatt: "Sper că guvernul federal (al Germaniei) va răspunde în următoarele săptămâni în mod clar sugestiilor lui Emmanuel Macron", spune Le Maire

Europa trebuie să devină un "imperiu" similar cu SUA și China, dorește Le Maire. El vede acest imperiu ca o forță a păcii, bazată pe principiile unui stat constituțional.

e a spus ministrul francez în interviu:

  • Nu, Europa nu este încă pregătită pentru o nouă criză. De aceea, dorim să grăbim agenda de lucru convenită cu președintele francez, pentru a întări suveranitatea Europei. Dacă ar exista mâine o nouă criză financiară și economică care să afecteze Europa, zona euro nu ar putea răspunde în mod adecvat. Există o nevoie urgentă de consolidare a zonei euro: finalizarea Uniunii bancare, a Uniunii piețelor de capital și dezvoltarea mecanismului european de stabilitate (MES). Este la fel de important să se introducă un buget pentru zona euro.
  • Cel mai important lucru pentru mine este că suntem de acord cu necesitatea unui buget comun al zonei euro. Fără această abordare, zona euro nu va supraviețui pe termen lung. Cealaltă sarcină este de a atenua șocurile externe care afectează diferite țări. Mărimea bugetului nu este o prioritate, cât mai ales eficiența lui. Toți cu care vorbesc, de la CDU / CSU, SPD , Verzii - toți declară public că e foarte important să construim o Europă puternică și să consolidăm o zonă Euro solidă. Pe de altă parte, văd că decizii importante se aână. Sper că în următoarele săptămâni guvernul federal să ia măsuri. Pentru că în următoarele câteva săptămâni deciziile trebuie luate. Știm că urmează campania pentru alegerile europene și toată lumea știe că campaniile electorale nu sunt cel mai bun moment pentru a lua decizii politice de anvergură.
  • Summit-ul UE de la jumătatea lunii decembrie este, prin urmare, de o importanță crucială. Nu numai pentru construirea Europei, ci și pentru relația germano-franceză.
  • Comisia UE a întins o mână Italiei și sper ca Italia va întinde la rândul ei mâna. Regulile zonei euro nu au fost impuse de Bruxelles, ci de cele 19 state membre ale Uniunii Economice și Monetare împreună, inclusiv Italia. A respecta aceste reguli face parte din joc. Și este cea mai bună apărare împotriva instabilităților care ne amenință. Comisia Europeană își îndeplinește misiunea. Nimeni nu poate să o învinovățească pentru respectarea legilor adoptate de statele membre în mod suveran.
  • Este Europa divizată sau nu? Este ea capabilă să-și protejeze suveranitatea? Aceasta este una dintre marile întrebări ale secolului XXI, deoarece baza de impozitare datează parcă dintr-un alt secol (referindu-se la proiectul de impozitare al corporațiilor digitale)
  • China este un partener comercial important. Îl voi primi vicepremierul chinez în câteva săptămâni pentru a ne întări relațiile comerciale. Dar comerțul trebuie să se bazeze pe reciprocitate. Chinezii au acces la piețele noastre europene, trebuie să avem acces la piața chineză. Conceptul de proprietate intelectuală este esențial pentru noi, chinezii trebuie să îl respecte.