Spitalul Zimnicea, unde o asistentă a murit după ce a făcut un accident vascular la serviciu, a fost amendat cu 1.500 de lei de către ITM Teleorman, pentru nemarcarea orelor lucrate și turele de 12 ore care nu erau urmate de o zi de odihnă, relatează Mediafax.

Spital din RomaniaFoto: Spitalul Bagdasar Arseni

Controlul ITM Teleorman a început la spitalul din Zimnicea după ce unei asistente i s-a făcut rău după programul de lucru la Spitalul Zimnicea și a murit apoi la Spitalul de Neurologie și Boli Neurovasculare din București.

Directorul ITM Teleorman, Emil Ciobanu, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că ancheta la Spitalul Zimnicea a fost focalizată pe respectarea condițiilor de lucru și pe respectarea programului de muncă.

Potrivit concluziilor ITM Teleorman, inspectorii de muncă au verificat respectarea prevederilor legale privind timpul de lucru, respectarea clauzelor contractului individual de muncă, a repausului zilnic și săptămânal, precum și a respectării prevederilor Regulamentului Intern.

În urma anchetei s-a stabilit că ora de începere a activității și cea de sfârșit nu a fost mereu evidențiată de către angajați.

De asemenea, angajații au făcut în perioada verificată multe ture de 12 ore muncă / 12 ore odihnă, în condițiile în care sunt recomandate turele de 12 ore muncă / 24 ore odihnă.

”În urma verificărilor efectuate prin sondaj, a rezultat faptul că au fost angajați cărora nu li s-a asigurat repausul săptămânal obligatoriu de 48 de ore consecutive. În urma controlului, ITM Teleorman a dispus opt măsuri cu termene ferme de intrare în legalitate, au fost aplicate două avertismente și o amendă contravențională în cuantum de 1.500 de lei", arată ITM.

În ceea ce privește decesul asistentei, cercetările continuă.

Carmen Vătafu a fost internată, de pe data de 30 octombrie, în comă profundă la Institutul de Neurologie şi Boli Neurovasculare din Bucureşti. După o noapte întreagă de serviciu, asistenta medicală s-a plâns de dureri puternice de cap şi de faptul că nu mai vede bine cu unul dintre ochi. Colegii femeii declarau că ambulanţa a fost chemată foarte târziu, astfel că starea femeii s-a agravat. Asistenta a fost dusă apoi la Institutul de Neurologie şi Boli Neurovasculare din Bucureşti, unde a și murit.