O activistă ucraineană anticorupție a murit din cauza rănilor produse de un atac cu acid, ceea ce a dus la proteste locale și îngrijori din partea oficialilor europeni cu privire la creșterea violenței împotriva societății civile, relateazăThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Investigațiile Katerynei Handzyuk privind corupția din poliție și politică din orașul său natal Herson, un port la Marea Neagră, a înfuriat oficialii locali. La sfârșitul lunii iulie, un bărbat a stropit-o cu un litru de acid sulfuric când aceasta a ieșit din casă.

Handzyuk a suferit arsuri pe mai bine de 30% din corp. A continuat să vorbească împotriva corupției de pe patul de spital și a cerut o investigație meticuloasă privind atacatorii săi. A fost operată de 11 ori înainte ca ea să moară din cauza rănilor duminică.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a cerut ca atacatorii să fie pedepsiți. Cinci suspecți au fost arestați, inclusiv un fost ofițer de poliție despre care se crede că a condus atacul, dar se pare că niciunul dintre cei arestați nu au comandat atacul.

Între timp, furia localnicilor a izbucnit. Sute de fani ai lui Handzyuk s-au strâns la Ministerul de Interne din Kiev duminică seară pentru a cere poliției să găsească criminalii.

Membri ai Comisiei Europene au cerut luni o investigație viguroasă a morții activistei.

”Atacurile împotriva activiștilor #societățiicivile nu sunt acceptabile. Autorii crimei violente trebuie aduși în fața justiției”, a scris comisarul european Iohannes Hahn.

Atacul asupra Katerynei Handzyuk din luna iulie a avut loc în ceeași zi cu uciderea altui activist, care a fost împușcat. Vitaly Oleshko, un veteran al conflictului din sud-estul Ucrainei, de asemenea s-a plâns în orașul său natal Berdeansk de corupția din guvern.

Atacuri similare au scos la iveală presiunea pusă pe organizațiile civile în Ucraina, unde politicieni corupți și oameni de afaceri sunt suspectați de metode în stil mafiot.

Activista a spus la finalul lunii septembrie, de pe patul de spital, că ea crede că atacul împotriva ei a fost o tentativă de omor.

”De ce consider că a fost o tentativă de a mă omorî? Pentru că au turnat acid pe capul meu. Dacă ar fi vrut să mă sperie, ar fi turnat pe mâini, picioare, față”, a spus Handzyuk.

Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional.