Tânărul care are arsuri pe 75% din suprafața corpului după explozia de la Piatra Neamț și urmează să fie transferat în această seară la o clinică din Belgia specializată în îngrijirea marilor arși a fost la un pas să rateze transferul, din cauză că câțiva funcționari de la Casa de Asigurări de Sănătate și de la Casa de Pensii au refuzat să facă o plată către spitalul din Belgia, a povestit, pentru HotNews.ro, deputatul PNL Pavel Popescu, care s-a implicat în transferul pacientului, așa cum a făcut și acum 3 ani pentru o parte dintre răniții din clubul Colectiv.

Protestele ColectivFoto: Alex Mihaileanu

Funcționarii respectivi nu au făcut plata nici măcar după intervenția ministrului Sănătății, Sorina Pintea, și a premierului Viorica Dăncilă. "Doamna Dăncilă i-a dat mână liberă doamnei ministru Pintea, care plângea la telefon că n-a dormit toată noaptea din cauza birocrației și a funcționarilor din România", a povestit Pavel Popescu.

În cele din urmă, plata pentru ca pacientul aflat în stare foarte gravă să poată fi transferat a fost făcută chiar de Ministerul Sănătății, care nu a mai așteptat după Casa de Asigurări de Sănătate și Casa de Pensii, ce își pasau responsabilitatea și documentele între ele.

Pavel Popescu

Concret, Pavel Popescu a povestit, pentru HotNews.ro, că cele două instituții - Casa de Asigurări de Sănătate și Casa de Pensii - aveau de plătit către clinica din Belgia o restanță de 28.000 de euro pentru tratarea altor doi pacienți cu arsuri grave care au fost transferați în această vară. Cum în acel caz a fost vorba despre un accident de muncă (cei doi pacienți erau mineri), Casa de Asigurări de Sănătate a refuzat să plătească toată suma și a cerut ca și Casa de Pensii să acopere o parte. Cele două instituții și-au pasat, până acum, responsabilitatea între ele.

De asemenea, în condițiile în care exista o restanță de 28.000 de euro pentru ceilalți doi pacienți, clinica din Belgia a pus condiția ca, pentru a îl primi acum pe tânărul din Piatra Neamț care are arsuri grave, să îi fie achitat un avans de 15.000 de euro.

În cele din urmă, chiar Ministerul Sănătății a făcut, joi, această plată către clinica din Belgia, pentru a debloca situația, după ce Sorina Pintea a primit acordul Vioricăi Dăncilă. Funcționarii Casei de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Pensii au refuzat să o facă.

Pavel Popescu a relatat și pe pagina sa de Facebook ce s-a întâmplat joi la Guvern: "Suntem la Guvernul României, în clădirea Guvernului, am venit la doamna Dăncilă pentru a o ruga să dea un telefon la un nenorocit de funcționar care a refuzat să facă o plată pentru pacientul care trebuia transportat astăzi dimineață. Și am venit la doamna Dăncilă și am bătut la ușă și m-am dus peste biroul primului ministru, în Guvernul României, pentru că astăzi un nenorocit de funcționar poate să stea în calea vieții unui om. Am plecat de la doamna Dăncilă, care i-a dat mână liberă doamnei ministru Pintea, care plângea că n-a dormit toată noaptea din cauza birocrației și a funcționarilor din România. Ăsta e Guvernul României, și nu vorbesc de Guvern, vorbesc de toți funcționarii din toate instituțiile astea nenorocite. Asta trebuie să facă astăzi un om dacă trebuie să reușească un transfer al unui pacient, într-un sistem mamut: trebuie să vină un ministru personal, să te duci la prim ministru, să vorbească un ministru personal cu primul ministru să sune pe cei care sunt mai jos decât ministrul respectiv să dea drumul la niște amărâte de plăți. Asta este România de astăzi."

  • În România nu poate fi tratat în siguranță nici măcar un singur pacient "mare ars", la 3 ani de la Colectiv

România nu are, la 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient "mare ars", o spun chiar medicii care se lovesc de astfel de cazuri. Ministrul Sănătății declara, însă, recent, că în țara noastră sunt 11 paturi de siguranță pentru cazurile grave de pacienți cu arsuri, însă mai mulți medici au explicat, pentru HotNews.ro, de ce paturile la care face referire Sorina Pintea - 6 la Spitalul Floreasca și 5 la Spitalul de Arși din București - sunt departe de a fi sigure pentru acești pacienți. Cheia problemei: lipsa de infrastructură care să permită izolarea perfectă a acestor răniți, în lipsa căreia orice renovare/dotare sunt insuficiente.

Singura soluție realistă pentru marii arși rămâne, în acest moment, transferul la spitale din străinătate. Acesta este și unul dintre puținele lucruri care s-au schimbat după Colectiv: atitudinea față de ei. Anul acesta, Sorina Pintea a aprobat rapid, în câteva cazuri foarte grave, transferul în afara țării.

HotNews.ro a relatat pe larg motivele pentru care România nu are, nici la 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata măcar un singur pacient mare ars. (Detalii aici).

Tânărul rănit grav în explozia de la Piatra Neamț a ajuns cu bine la spitalul din Belgia și este în stare stabilă