Oamenii nu pleacă din țară pentru că este război, ci pentru că nu mai au încredere în cum se fac lucrurile în România, susține Dragoș Roșca, președintele Romanian Business Leaders, într-o conferință de presă. El este de părere că lipsa de încredere a cetățenilor se transferă dinspre mediul politic și către oameni de afaceri, investitori.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Cu toții suntem frustrați că o parte din veniturile noastre, știm că vom primi niște puncte, mari, mici, nu știm, dar ne piere încrederea total în sistemul de pensii de stat în momentul în care facem comparații. Ne uităm la oameni pe care îi cunoaștem foarte bine, că e vorba de părinții noștri, prieteni, cunoscuți, apropiați despre care știm că au muncit o viață, știm că au contribuit serios la bugetul de pensii și când se uită pe fluturașul de pensie constată că au 2.000 de lei, 3.000 de lei, 3.500, 4.000 lei, poate, unii și mai puțin, iar pe de altă parte vezi că nu știu ce plutonier major ieșit la pensie are 7.000”, a spus Roșca.

El a precizat că este de acord ca magistrații să aibă pensii mari 5.000 – 7.000, „dar vezi că au 30.000 lei. Niște pensii astronomice”.

„Te întrebi cum se ajunge acolo. Ne întrebăm de ce pleacă tineri. Nu pleacă pentru că e război. Pleacă pentru că nu ma au încredere în modul cum se fac lucrurile în România. Ei zic: „Domnule, eu muncesc, ce pensie voi avea când văd că nu știu cine ia 20.000 lei pentru că a fost nu știu ce polițist sau funcționar de stat”. Eu nu zic că nu a muncit, dar este evident că a nu a muncit de 20 de ori mai mult sau 15 ori mai mult decât altcineva. Evident că munca sa nu a fost de 15 ori mai utilă sau necesară societății decât a unei alte persoane. Trebuie să fie proporțională și rezonabilă. Același lucru se întâmplă cu oamenii. Ei zic: „Eu contribui, dau bani pentru sănătate, mă duc într-un spital de stat și mă mănâncă gândacii, nu primesc un pat cu așternuturi curate și normale. Eu contribui și atunci mă duc la un spital privat, să plătesc în plus, să mă împrumut de bani pentru a primi un serviciu pe care statul ar trebui să mi-l dea”, a mai arătat reprezentantul RBL.

El spune că este o lipsă pentru cetățean.

„Lipsa de încredere a cetățenilor se transferă dinspre mediul politic și către oameni de afaceri, investitori”, a mai spus Roșca.