Aproape 7.000 de educatori, învăţători şi profesori de gimnaziu au plecat, în ultimii 20 de ani, din România şi au solicitat recunoaşterea profesiei în ţările din Uniunea Europeană, arată un raport al Comisiei Europene, citat de Mediafax. Mai mult de jumătate dintre aceştia au emigrat în Marea Britanie.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene privind profesiile reglementate, 5.775 de profesori din gimnaziu şi liceu au parcurs etapele de recunoaştere a profesiei peste hotare. Astfel, mai mult de jumătate dintre cadrele didactice au ales să plece în Marea Britanie - 2.987, peste 1.100 au plecat în Italia, iar aproape 700 au plecat în Germania.

De asemenea, profesorii care predau la clasele primare au ales să emigreze în Norvegia - 124, pe locul doi se află Danemarca, cu 113 solicitări, iar pe locul trei este Italia cu 52 de învăţători. În total, 500 de învăţători au plecat să-şi exercite profesia în străinătate.

Potrivit documentului, aproape 300 de educatori au ales să-şi exercite profesia peste hotare, cei mai mulţi dintre ei, 66, plecând în Suedia. Pe locul doi se află Italia cu 49 de educatori, iar pe trei Norvegia cu 47.

Raportul Comisiei Europene arată că pe locul unu în topul solicitărilor de exercitare a profesiei peste hotare se află cadrele medicale, profesorii, medicii stomatologi, electricienii, farmaciştii şi medicii veterinari.