Sadiq Khan a trimis un mesaj Uniunii Europene, potrivit căruia, în opinia sa, Partidul Laburist va fi silit să se opună acordului "prost" pe tema Brexitului, aşa cum a reieşit el în urma negocierilor organizaţiei cu Theresa May, potrivit The Guardian, citat de Rador.

Sadiq KhanFoto: Agerpres/AP

Comentariile primarului Londrei survin înaintea întâlnirii sale din această săptămână cu negociatorul-şef din partea UE, Michel Barnier, întrevedere în cursul căreia Khan va pleda pentru nişte legături comerciale mult mai strânse. El îşi va susţine spusele pomenind şi marşul de sâmbăta trecută, desfăşurat sub sloganul "Votul Poporului", în opinia sa, evenimentul fiind o dovadă că opinia publică se pronunţă în favoarea unui vot, indiferent care ar fi acordul convenit cu Bruxelles-ul.

Khan, care, cu ocazia demonstraţiei de la sfârşitul săptămânii trecute, când aproape 700.000 de oameni au protestat în centrul Londrei, s-a alăturat celor care cer un al doilea referendum, se va întâlni cu Barnier în cursul zilei de vineri.

În timp ce Khan prezice că Partidul Laburist se va opune acordului final al dnei May pe tema Brexitului, conservatorii speră că îndeajuns de mulţi parlamentari laburişti vor putea fi convinşi să îl susţină pentru a-i contracara pe vajnicii rebeli conservatori. Potrivit unor surse din Bruxelles, se spune că, la o recentă întrevedere, Barnier i-ar fi spus lui Jeremy Corbyn că sprijinirea acordului nu va lega un viitor guvern "de mâini şi de picioare".

Dar în cadrul întâlnirii pe care o va avea, Khan va sublinia că laburiştii se vor opune acordului de liber schimb negociat la Bruxelles. În opinia primarului, un acord "în stil canadian" va crea bariere comerciale din cauza retragerii Regatului Unit de pe piaţa unică, ceea ce va afecta sectorul serviciilor financiare din City of London (centrul de afaceri al Londrei, n. red.)

Tranzacţiile acestor servicii reprezintă 40% din exporturile Regatului Unit către UE, ele incluzând servicii financiare, contabilitate şi profesiile din domeniul juridic. La rândul său, industria serviciilor reprezintă 92% din economia Londrei.

"În cadrul negocierilor, Theresa May nu a pus interesul naţional înaintea problemelor interne de partid, iar asta ne va duce fie spre un acord prost cu privire la Brexit sau, şi mai rău, la lipsa oricărui acord. Este o situaţie în care ambele părţi au de pierdut, ceea ce pune în pericol locurile de muncă, creşterea economică şi nivelul de trai. În calitate de primar, voi continua să ţin partea londonezilor, nu doar angajându-mă direct în discuţii cu Europa, ci şi exercitând presiuni asupra guvernului pentru a-l convinge să-şi schimbe această abordare defectuoasă a Brexitului şi să lupte pentru drepturile tuturor cetăţenilor din UE care au făcut din Londra căminul lor".

Cu ocazia vizitei sale în capitala belgiană, Khan urmează să se întâlnească şi cu comisarul european al securităţii, britanicul Julian King. "Mă aştept ca deplasarea mea la Bruxelles să fie una productivă. După cum a demonstrat şi marşul de sâmbătă de pe străzile Londrei, în Regatul Unit există încă o mare solidaritate cu Europa, atât cu cetăţenii din UE care trăiesc aici, cât şi cu prietenii şi aliaţii noştri europeni. Îndelungata noastră colaborare şi adâncile noastre legături îşi au rădăcina în interesul nostru reciproc şi în principiile noastre comune şi, indiferent de ce se va întâmpla cu Brexitul, mă voi asigura ca Londra să rămână un partener-cheie pentru Bruxelles şi pentru oraşele din Europa. Doresc ca toată lumea din Europa să şte că Londra va rămâne mereu deschisă afacerilor, turismului şi talentului".

Surse apropiate lui Khan au subliniat că la fel de important este ca Barnier să afle şi opiniile altor lideri din Regatul Unit care nu fac parte din tabăra susţinătorilor Brexitului.

Luni, Barnier s-a întâlnit cu fostul ministru britanic al muncii şi pensiilor, Iain Duncan Smith, cu fostul ministru al mediului, Owen Paterson, şi cu fostul lider al Partidului Unionist din Ulster, David Trimble, al cărui sprijin a fost esenţial pentru Acordul din Vinerea Mare.

Duncan Smith a respins acuzaţiile celor care spun că acest grup încearcă să submineze demersurile premierului, care vrea din răsputeri să-şi convingă cabinetul să-i sprijine planul. "Premierul se bucură de întregul meu sprijin. Şi cu asta, punct", a spus el. Grupul i-a prezentat lui Barnier o serie de "idei constructive". Din grup au mai făcut parte Hans Maessen, un expert olandez în probleme vamale care a fost consilier al Grupului pentru Cercetări Europene, liderul acţiunii pentru un Brexit dur, Jacob Rees-Mogg, şi Shanker Singham, directorul Institutului pentru Afaceri Economice (IEA).

Într-un raport al IEA, prezentat luna trecută, se arată că Regatul Unit ar trebui să renunţe la "planul de la Chequers" al dnei May în favoarea unui acord comercial mult mai relaxat cu UE. Grupul a refuzat să comentze discuţiie purtate cu Barnier.