Președintele Klaus Iohannis a spus marți, într-o declarație comună cu președintele PE, Antonio Tajani, că este ”extrem de neobișnuit” că se dezbate și că se va adopta o rezoluție cu privire la România cu o lună înainte de preluarea președinției Consiliului UE.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Parlamentul European are dreptul de a dezbate și de a veni cu o rezoluție pe care să o voteze, dar prezența mea azi în fața sesiunii plenare nu a avut legătură cu statul de drept. România este democrație funcțională, România respectă statul de drept, dar este o democrație foarte vie și există abordări pe care unii le consideră greșite. Nu vreau să intru mai departe în dedesubturile dezbaterii din România. E extrem de neobișnuit pentru PE să dezbată și să voteze o rezoluție cu doar o lună înainte de a prelua președinția Consiliului UE. Decizia aparține PE", a spus Klaus Iohannis.

Tajani a spus că deși dezbaterea de astăzi nu este de spre asta, ci despre viitorul UE și ”susținem statul de drept peste tot, e treaba noastră să apărăm statul de drept, Parlamentul e pregătit să aibă o rezoluție și vom decide conținutul” acesteia.

Iohannis a mai spus că în ceea ce îl privește nu va coborî standardele în ce privește statul de drept, iar justiția trebuie să rămână independentă.

”Nu sunt pregătit pentru nimic în lume să îmi cobor standardele în ce privește statul de drept, justiția trebuie să rămână independentă. Pe de altă parte, este evident că toată lumea din România înțelege importanța unei președinții a CE, va fi una de succes, dar acest lucru nu înseamnă că voi avea standarde mai scăzute în ceea ce privește reforma pe justiție, vom avea o dezbatere, dar președinția va fi de succes și pe acest aspect vom avea o colaborare instituțională”, a spus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a mai spus că România este o susținătoare fermă a unui proiect european și că trebuie să fie depuse eforturi comune pentru a restabili încrederea în Parlamentul European.

”Trebuie să depunem aforturi comune pentru a restabili încrederea în PE. Euroscepticismul în creștere este un semn de rău augur. România va avea o ocazie foarte bună de a dovedi că nu doar că crede în viitorul UE, dar și că poate să fie implicată în acest viitor. Vrem să fie un succes președinția, avem de gând să depunem eforturi pentru a oferi o UE consolidată și mai eficientă”, a spus Iohannis.

Preşedintele a susţinut că Summitul de la Sibiu este un moment important pentru consolidarea fundaţiei viitorului Uniunii.