Președintele grupului ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, s-a declarat marți „îngrijorat de ceea ce se întâmplă în România”, acuzând „reforme dubioase” în Justiție, „slăbirea codului penal”, subminarea luptei anticorupție, dar si protocoalele secrete între SRI și diverse instituții.

Guy VerhofstadtFoto: Parlamentul European

„După 30 de ani, din nou sunt îngrijorat de ceea ce se întâmplă în România”, a spus el, în cadrul unei dezbateri plenare în Parlamentul European în care președintele Klaus Iohannis a prezentat viziunea Bucureștiului asupra viitorului Uniunii Europene.

Verhofstadt a invocat „aceste reforme dubioase care au subminat sistemul judiciar”, „slăbirea codului penal”, „subminarea luptei anticorupție” dar și „descoperirea protocoalelor secrete de care nu am auzit niciodată în altă țară”.

Liderul ALDE i-a cerut lui Klaus Iohannis să nu urmeze „exemplele țărilor precum Polonia și Ungaria, care s-au angajat pe o cale iliberală spre autocrație” și a apreciat că „o bună colaborare a președintelui cu premierul, cu majoritatea parlamentară, poate evita o astfel de situație”.

În opinia sa, lupta din România este cea care se dă și în Europa: cea între democrația liberală și tendințele pe calea autocrației iliberale, o luptă între deschidere și protecționism, între adevărații europeni și naționaliștii și populiștii înguști la minte.

În acest context, Verhofstadt a pledat pentru eliminarea regulii unanimității în adoptarea deciziilor la nivel european.

Eurodeputata Tania Gonzalez Penas, către Klaus Iohannis: Trebuie să dați dovadă de fermitate când vine vorba de democrație

Ska Keller, de la grupul Verzilor, a amintit în cadrul dezbaterilor că mii de oameni au protestat la București „împotriva unui guvern care legalizează corupția”, iar executivul, „în loc să îi asculte, a lansat gaze lacrimogene împotriva lor”.

„De ce nu faceți un apel la toate partidele politice pentru ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie aplicate?”, a întrebat eurodeputata verzilor.

Eurodeputata Tania Gonzalez Penas, de la grupul GUE/NGL (stânga, ecologiști), a subliniat că președintele are prerogativa de a se adresa Parlamentului.

„Trebuie să dați dovadă de fermitate când vine vorba de democrație, să nu vă transformați într-un complice al guvernului dvs (...) Vă încurajăm să fiți ferm când e vine vorba de apărarea democrației și a luptei anticorupție”, a spus aceasta, asigurându-l pe Klaus Iohannis de sprijinul Parlamentului European în acest demers.

Renate Weber: Ați omis să spuneți de abuzuri în numele luptei anticorupție

Europarlamentarul român Renate Weber a declarat, la rândul ei, că președintele Klaus Iohannis trebuie să își asume responsabilitatea față de abuzurile înregistrate cu ajutorul protocoalelor secrete, unul fiind semnat chiar în mandatul său, potrivit Mediafax.

"Ați omis să spuneti de abuzuri în numele luptei anticorupție, dar care a fost folosită, din păcate, pentru jocuri de putere. În timpul mandatului dumneavoastră a fost semnat un nou protocol între Parchetul General și SRI, în care procurorii erau supușii ofițerilor de informații", a declarat Renate Weber, în plenul Parlamentului European.

Aceasta i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să își asume responsabilitatea efectelor negative produse de aceste înțelegeri secrete.

"O consecință a fost faptul că zeci de procurori și judecători au fost hărțuiți ani de zile. Așa a fost afectată independența magistraților. Asumați-vă responsabilitatea pentru ca abuzurile nu se vor mai repeta", a mai spus Renate Weber.