Germania va căuta ajutorul NATO pentru menținerea tratatului INF dintre Rusia și Statele Unite cu privire la armele nucleare și este pregătită să ia măsuri pentru a forța Moscova să respecte pactul, a declarat marți ministrul german de Externe Heiko Maas, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Sediul NATO - ExteriorFoto: Hotnews

Președintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că Washingtonul se va retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare din perioada Războiului Rece (INF) pentru că Rusia încalcă pactul, acuzație pe care Moscova o neagă.

Maas a declarat cotidianului Funke Mediengruppe că Germania va lupta cu "toate mijloacele diplomatice" pentru a păstra în viață pactul din 1987, care eliberează Europa de pericolul rachetelor terestre nucleare, observând că acesta a atins interesele existențiale europene.

"Vom ridica problema pe agenda NATO", a spus el. "Suntem pregătiți să colaborăm cu Rusia pentru a forța respectarea acestuia. Nu suntem pregătiți să lansăm o nouă cursă în domeniul armamentului", a adăugat acesta.

Rusia a declarat luni că este pregătită să lucreze la soluționarea plângerilor reciproce cu privire la modul în care tratatul este pus în aplicare.

Maas a spus că înțelege neliniștea Washingtonului după ani de eșec al Rusiei de a aborda rapoartele care arată că încalcă tratatul. "Frustrarea americană nu este neîntemeiată. Dar asta nu ar trebui să ducă la aruncarea bebelușului cu apă în baie. Aceasta ar fi o mare greșeală", a spus el.

Semnat de președintele american de atunci, Ronald Reagan și de liderul sovietic reformist Mihail Gorbaciov, tratatul INF a necesitat eliminarea tuturor rachetelor nucleare și conveţionale cu rază scurtă de acțiune și cu rază medie de acțiune, deținute de ambele țări în Europa.

Gorbaciov, acum în vârstă de 87 de ani, a avertizat că destrămarea tratatului poate avea consecințe catastrofale.