Autoritățile de Phenian și Seul au convenit luni să elimine armamentul și posturile de pază din zona Panmunjom, localitate aflată la frontiera între cele două Corei, și unde în trecut s-au desfășurat o serie de interacțiuni diplomatice, dar și incidente armate, informează site-ul postului BBC, citat de Mediafax.

Kim Jong-un si Moon Jae-in pe Muntele PaekduFoto: AGERPRES

Scopul acestei acțiuni este acela de a diminua tensiunile între cele două Corei.

Cunoscută drept Zona Comună de Securitate (JSA), Panmunjom este singurul loc din zona frontierei în care trupele celor două Corei stau față în față, la distanță de doar câțiva metri.

"Cele două Corei și UNC (Comandamentul Organizației Națiunilor Unite, n.red.) au convenit să ia măsura retragerii armamentului și posturilor militare din JSA pe 25 octombrie, iar în următoarele două zile, cele trei părți vor efectua o verificare comună", a anunțat Ministerul Apărării de la Seul.

Totodată, cele trei părți au confirmat finalizarea operațiunilor de deminare în câteva zone de frontieră, în urma cărora aproximativ 800.000 de mine au fost neutralizate.

Întrevederea de luni a fost cea de-a doua întâlnire a comisiei trilaterale JSA, formată din reprezentanți ai celor două Corei și Comandamentului ONU.

Liderii celor două Corei s-au întâlnit anul acesta de două ori în localitatea Panmunjom.

În această zonă însă s-au petrecut și câteva incidente armate. În luna decembrie, un militar nord-coreean a dezertat și a fost grav rănit de proprii săi conaționali în momentul în care a traversat frontiera pentru a fugi în Coreea de Sud.