​China a solicitat facilităţi vamale şi privind regimul de vize pentru turiştii săi. Acest lucru a devenit clar din spusele lui Cao Jianming, vicepreşedinte al Adunării Naţionale a Chinei, în cadrul reuniunii de la Sofia, la care au participat peste 700 de delegaţi din Europa Centrală şi de Est şi China şi peste 300 de reprezentanţi ai mediului de afaceri şi autorităţilor locale. Jianming a adăugat că cooperarea practică continuă să se dezvolte, potrivit bulgarilor de la Duma, citati de Rador.

Conform afirmaţiilor sale, investiţiile Chinei în Europa Centrală şi de Est au crescut de la 3 la 10 miliarde de dolari americani. Statele europene au investit 1,4 miliarde de dolari în China. "Dacă admitem că piaţa liberă şi competitivitatea sunt forţa motrice a uneor afaceri şi cooperări de succes, sancţiunile sunt exact "nişte beţe în roate", care opresc şi modifică competitivitatea mediului de afaceri şi statele unde ea există", a spus premierul bulgar Boiko Borisov în deschiderea lucrărilor reuniunii de la Sofia.

Forumul a avut loc sub lozinca "Gândire globală - acţiuni la nivel local". Conform afirmaţiilor premierului, în cadrul reuniunii de la Bruxelles dintre UE şi Asia, au fost conturate oportunităţile foarte mari pe care le are piaţa, însă, în acelaşi timp, există sancţiuni - atât ale SUA pentru China şi Rusia, cât şi din partea UE pentru Rusia.

Potrivit premierului, nici ieşirea SUA din acordul privind schimbările climatice nu este un act univoc, iar natura ne aminteşte în fiecare zi că schimbările sunt un fapt real.

"Ceea ce avem astăzi - inundaţii, secetă, cutremure, tsunami - sunt tot atâtea motive în plus pentru valul de migraţie semnalat în lume", a adăugat Boiko Borisov. De aceea, el susţine în mod categoric că întreaga lume trebuie să depună mari eforturi. Parteneriatul în economie şi cooperarea investiţională între Bulgaria şi China au un mare potenţial de dezvoltare şi, pe termen scurt, cele două state urmează să făcă paşi concreţi pentru realizarea acestuia.

Aceasta a fost şi poziţia comună a preşedintelui bulgar Rumen Radev şi a vicepreşedintelui Comitetului Permanent a Adunării Naţionale a Chinei, Cao Jianming, care au avut o întâlnire, după cum a anunţat biroul de presă al preşedintelui bulgar. De asemenea, în cadrul reuniunii s-a dezbătut înfiinţarea unui Centru Global de Cooperare la Sofia, care să examineze legislaţia europeană şi evaluează riscul cu privire la realizarea unor proiecte de investiţii din China în UE, în cooperare cu statele din Iniţiativa 16+1.