Cum exploatează Rusia tema familiei pentru a destabiliza Europa de Est. Una dintre strategiile la care recurge Rusia în războiul său hibrid pe care îl duce cu Occidentul constă în sprijinirea mişcărilor puternic conservatoare, de extremă-dreapta şi anti-liberale din Vest şi din statele care doresc să urmeze modelul occidental. Un exemplu clar privind modul în care Rusia profită de mişcările conservatoare este reprezentat de Congresul Mondial al Familiei, o conferinţă organizată recent în capitala Republicii Moldova, Chişinău, scrie agenţia Stratfor într-o analiză pe această temă, citează Adevărul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Salafism în Germania: ce este de ştiut. Salafismul are o istorie lungă, pornind de la profetul Mahomed şi primele trei generaţii de musulmani şi ajungând până în Germania de azi. DW prezintă numeroasele faţete ale acestei mişcări din cadrul Islamului. Experţii descriu scena salafistă din Germania drept curentul cu cea mai rapidă creştere în toate grupurile islamice existente. În decembrie 2017, Protecţia Constituţiei, serviciul german de securitate internă, estima că în republica Federală existau 10.800 de salafişti. Majoritatea erau clasificaţi ca aparţinând salafismului politic, cei care se concentrează pe prozelitism. Ministerul de Interne de la Berlin a interzis şi dizolvat în urmă cu doi ani un astfel de grup, asociaţia salafistă "Religia Adevărată", scrie Deutsche Welle.

Ministrul Finanțelor, luat la întrebări de Antena 3 pe tema sediului Grivco scos la vânzare de ANAF. Trustul lui Voiculescu cere ANAF să oprească licitația pentru blocul turn al Grivco din Strada Gârlei 1D și susține că are drept de preemțiune. Situație tensionată luni în studioul Antenei 3, când realizatoarea Alesandra Stoicescu i-a cerut pe un ton imperativ ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să rezolve situația în dosarul în care ANAF a scos la licitație clădirea Grivco, confiscată de stat în contul prejudiciului din dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu. Teodorovici i-a spus realizatoarei de la trustul fondat de Voiculescu că a cerut ANAF să-i prezinte de urgență situația și a promis că ” nu se va întâmpla ce s-a întâmplat în 2015, că de-aia sunt ministru, să se respecte drepturile fiecăruia”. Mai mult, Teodorovici a criticat ANAF, spunând că ”este o dovadă că atunci când ANAF face acțiuni de capul lui, dup-aia trebuie să dam explicații…”, potrivit G4media.ro.

Centenarul este omagiat la Alba Iulia cu un monument gândit pe vremea lui Ion Iliescu și care seamănă cu logoul Facebook! Axul Unirii, realizarea anului în România (în lipsa construcției de autostrăzi și alte chestii logice) se încropește de zor în aceste zile în jurul unui element central care poate fi catalogat cu indulgență ca unul contestabil. Patru cruci imense se apleacă una spre cealaltă formând un fel de logo-cvarter al Facebookului. Unlikeable, scrie Libertatea.

Cine este, de fapt, Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis în Consulatul saudit de la Istanbul. Jurnalist de renume în Arabia Saudită, Jamal Khashoggi a renunţat acum câţiva ani la statutul de apropiat al familiei regale de la Riad şi s-a impus printre cei mai înverşunaţi critici ai prinţului moştenitor Mohammad bin Salman. În ultimul său articol, publicat în Washington Post, a denunţat atingerile aduse libertăţii presei în lumea arabă. „Această situaţie nu se va schimba probabil“, a deplâns el. După ce a obţinut, în 1982, o diplomă de afaceri la Universitatea de Stat din Indiana, în Statele Unite, a lucrat ca jurnalist. A oscilat, timp de 35 de ani, între islamul politic al Fraţilor Musulmani, puterea de la Riad şi marile publicaţii internaţionale, scrie Adevărul.

Dosarul COLECTIV nu se reia DE LA ZERO. Mihai Bălănescu, juedecătorul care se va ocupa de caz. Piedone: Nu pot să dau declaraţii, nu sunt pregătit. Judecătorul Mihai Bălănescu va judeca dosarul Colectiv de la Tribunalul Bucureşti, după ce magistratul care se ocupa de el, Mihail Terceanu, s-a pensionat la finalul lunii august. La termenul de marţi, procurorul nu a cerut reaudierea celor trei patroni Colectiv, care au fost deja audiaţi în faţa judecătorului pensionat, iar judecătorul a acceptat să ia în considerare declaraţiile lor. Apărătorii din dosar au contestat probele cu martori efectuate în cursul urmăririi penale şi rezultatele rapoartelor de expertiză, scrie Gândul.

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a scris o carte împreună cu Adrian Năstase. Volumul a fost finanțat de Institutul Cultural Român. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, cea mai importantă instituţie ştiinţifică a ţării, l-a girat pe fostul premier PSD, Adrian Năstase, condamnat în două dosare de corupție – dosarele Zambaccian și Trofeul Calității. Președintele Academiei Române și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop a fost co-semnatar, alături de Adrian Năstase și Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, al volumului “Transilvania în cinci secole de cartografie”, potrivit Ministerului Culturii și blogului lui Adrian Năstase, citatd e G4media.ro.

Retragerea SUA din tratatul nuclear, un ping pong între SUA și Rusia. Temerile Rusiei și cum se poziționează ceilalți jucători. Rusia ii da replica Americii pe tema retragerii din tratatul nuclear si il avertizeaza pe Trump risca sa creeze noi tensiuni militare si va da o lovitura grava securitatii globale, scrie Financial Times. Mai mult, rusii de la Regnum avertizeaza ca daca Rusia nu reactioneaza, rachetele vor ajunge in Ucraina si in Georgia. Si Ria Novosti. sustine aceasta pozitie aratand ca Ucraina a declarat ca "manifesta intelegere" fata de planurile SUA. LE VIF considera ca retragerea americana din tratatul nuclear cu Rusia este un "pas periculos", în timp ce Al Jazeera se întreabă la ce poate duce retragerea SUA din tratatul nuclear. In acest timp, UE face apel la Washington şi la Moscova să "păstreze" Tratatul INF, scrie Le Figaro. Gorbaciov crede că Decizia lui Trump de a retrage SUA din INFT ,,nu este munca unei minți mărețe, potrivit New York Times.