"Italia îşi poate elabora propria politică financiară, dar respectând reglementările comune, aşa cum fac de zece ani toate ţările membre. Aşa se procedează atunci faci parte din zona euro", a declarat comisarul european al economiei, Pierre Moscovici. "Austria nu e dispusă să suporte datoriile altor state, mai ales ale unor state care provoacă în mod activ nesiguranţa pieţelor", a fost și reacția cancelarului austriac Sebastian Kurz, potrivit La Stampa Ministrul economiei, Giovanni Tria, a adresat o scrisoare de răspuns în care spune că își păstrează poziția, iar deficitul programat şi autorizat de guvern pentru anul 2019 este de 2,4%, potrivit Rador care citeazăi Corriere della Serra.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Aştept răspunsuri la aceste întrebări în cursul acestei după-amiezi, pe care ulterior Comisia la va discuta marţi", a mai adăugat el, precizând că evaluarea Bruxelles-ului va avea în vedere "şi spiritul răspunsului, respectiv, dacă el corespunde sau nu reglementărilor europene".

"Înţeleg că, într-o ţară cu şase milioane de săraci, există anumite priorităţi în privinţa combaterii sărăciei, dar aceste politici trebuie să fie compatibile cu obligaţiile asumate. Veniturile totale pot răspunde nevoii de a investi, de exemplu, în infrastructura Italiei - un lucru care pentru ţară e absolut prioritar; problema e că toate aceste politici trebuie să fie compatibile şi să respecte obligaţiile asumate de Italia", a adăugat el.

"Se poate face o politică pe care italienii să o decidă în mod liber, decizia depinde de ei, eu nu contest legitimitatea parlamentului. Pot contesa un partid sau un altul, dar numai Italia îşi poate hotărî politica financiară, nu vreau să intru în detalii cu privire la măsurile adoptate. Asta ţine de suveranitate. Totuşi, respectarea reglementărilor comune, aşa cum fac toate ţările UE de zece ani, fie ele de dreapta, de stânga sau altfel, este valabilă pentru toate ţările care aparţin zonei euro".

Kurz (Austria): dacă nu-l schimbă, Comisia trebuie să-l respingă

"Austria nu e dispusă să suporte datoriile altor state, mai ales ale unor state care provoacă în mod activ nesiguranţa pieţelor. Dacă proiectul nu va fi modificat, Comisia Europeană trebuie să respingă bugetul". Declaraţia aparţine cancelarului austriac Sebastian Kurz, care a îndemnat Comisia Europeană să respingă manevrele Italiei şi să demonstreze că a învăţat lecţia datoriei greceşti. Într-o declaraţie comună, alături de ministrul de finanţe Haerwig Loeger, Kurz a subliniat că, "în cazul în care Comisia nu-i va pune frână, Italia va subjuga Uniunea Europeană", întrucât încălcarea regulilor "ar deschide poarta şi altor ţări" care intenţionează să facă la fel, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Proiectul - scrisoarea guvernului adresată Comisiei UE: "Măsuri dificile, dar necesare; gata să intervenim imediat în cazul în care creşterea economică nu e resuscitată»

Ministrul economiei, Giovanni Tria, a adresat o scrisoare de răspuns Comisiei Europene Deficitul programat şi autorizat de guvern pentru anul 2019 este de 2,4%, urmând ca el să scadă la 1,8% în 2021 - este vorba despre o "limită meximă", iar guvernul se angajează să respecte "riguros" aceste obiective, apropiindu-ne astfel de balanţa de plăţi din 2022. Asta a scris ministrul economiei, Giovanni Tria, în scrisoarea trimisă ca răspuns la observaţiile Comisiei Europene pe tema legii bugetului, scrisoare care a fost trimisă astăzi, la Bruxelles, potrivit CORRIERE DELLA SERA, citat de Rador.

Guvernul îşi păstrează poziţia

"În cazul în care raportul debit - deficit nu se încadrează în limitele programate, guvernul se angajează să adopte toate măsurile necesare pentru ca aceste obiective să fie riguros respectate", se arată în scrisoare. Guvernul nu intenţionează să modifice această traiectorie, chiar dacă este "conştient" că demersul nu se încadrează în reglementările Cartei UE. Adoptarea unui asemenea demers a fost o "decizie dificilă, dar necesară" din cauza redresării lente a productivităţii şi creşterii economice, precum şi din cauza condiţiilor economice "dramatice" cu care se confruntă clasele defavorizate.

Regia investiţiilor

În consecinţă, în opinia guvernului, creşterea economică trebuie accelarată, fie şi prin presiuni asupra investiţiilor publice, cu un sprijin deosebit pentru respectarea planului la nivel naţional.

Estimări confirmate

Impactul manevrei, considerat de UE drept unul "optimist", este confirmat. Cu o creştere de 1,2% a deficitului în 2019, economia va înregistra un plus suplimentar de 0,6%, procentul fiind "în conformitate cu cel normal", mai spune ministrul Tria. Răspunsul este valabil şi pentru observaţiile făcute de Biroul Parlamentar pentru Buget, observaţii evidenţiate la rândul său şi de Comisia Europeană. Potrivit legii italiene, în cazul invalidării cifrelor, guvernul le poate modifica sau îşi poate explica poziţia în faţa parlamentului. Un lucru care s-a mai întâmplat deja în 2017, când Comisia (Europeană) nu a avut nimic de obiectat, aminteşte ministrul.

Încredere în reacţia pieţelor

Guvernul este "convins că măsurile anunţate vor clarifica în suficientă măsură proiectul de buget anunţat, astfel încât el să nu ameninţe stabilitatea financiară a Italiei sau a altor ţări din Uniunea Europeană. De subliniat este faptul că întărirea economiei italiene este şi în interesul economiei europene. Recunoscând diferenţele de vederi, guvernul va continua un dialog contructiv şi sincer, conform reglementărilor existente".