Ministrul Energiei i-a plictisit aparent pe parlamentari, la dezbaterea Camerei Deputaților asupra Legii offshore. Unii dintre ei se uitau pe telefoanele mobile, alții șușoteau în bănci sau se plimbau prin sală cu mâinile în buzunare. La finalul discuțiilor mai erau în plen doar 50 de aleși, potrivit Mediafax.

Anton AntonFoto: Guvern

Aproximativ o jumătate de oră a avut de așteptat ministrul Energiei, Anton Anton, înainte să intre, marți, la dezbateri în plenul forului legislativ, fiindcă deputații s-au lungit la discuții pe Legea privind combaterea spălării banilor.

La începerea dezbaterilor din cadrul Orei Guvernului pe marginea Legii offshore care stabilește măsurile exploatare a gazelor din Marea Neagră, deputații nu au părut prea interesați de prezența ministrului Energiei, cu toate că Legea offshore este motiv de neînțelegere între toate partidele parlamentare de câteva săptămâni încoace.

De la dezbateri au lipsit chiar cei trei deputați ALDE care au participat la negocierile cu liderii coaliției de guvernare pe Legea offshore, respectiv Varujan Vosganian, Andrei Gerea și fostul ministru al Energiei, Toma Petcu.

La un moment dat, liberalul Pavel Popescu i-a întors chiar spatele ministrului Anton Anton, așezându-se invers pe fotoliul său, doar ca să poată purta o conversație probabil ceva mai captivantă cu un alt coleg.

Deputatul USR Cristina Prună pare-se că a fost prima care a observat numărul mic al deputaților în sala de plen, reproșând în plen absența colegilor din bănci.

"Se putea să fie mai mulți colegii din partea majorității prezenți în sală mai ales că vorbim de o lege importantă: legea offshore", a spus dojenitor Cristina Prună.

Tot Prună a semnlatat lipsa din plen a deputaților ALDE Varujan Vosganian, Adrei Gerea și Toma Petcu, spunând că absența acestora o face să simtă ca într-o piesă de teatru absurd.

"Azi trăim într-o piesă de teatru de domeniul absurdului, dacă Vosganian era negru de supărare acum trei săptămâni când spunea ca e nevoie de estimări ale gazelor, de mai multe studii, domnul Vosganian lipsește azi din plen, la fel si domnul Gerea, și domnul Toma Petcu, persoane importante în dezbaterile din coaliție", a afirmat deputatul USR.

Ea a adăugat, cu nemulțumire în glas, că procesul de legiferare în cazul legii offshore este o "scamatorie economică".

"Se transformă într-o scamatorie economică, seamănă cu metoda «accidentul», te cheamă cineva să îi dai bani folosindu-se de o dramă umană, așa ne cereți nouă să ne dăm voturile pentru o scamatorie economică", a conchis Cristina Prună.

În schimb, deputatul PSD Florinel Stancu nu a ratat ocazia să dea replica aleșilor USR, precizând că doar mimează Opoziția și urmăresc doar câștiguri personale și pe plan electoral.

"Sunt acuzații nefondate. În loc să oferiți soluții, să contribuiți cu expertiză, să depuneți amendamente constructive, cum procedați? Din păcate, urmăriți beneficiul personal. Azi atacați ministrul să vadă lumea că faceți opozitie. Vă gândiți numai la voturi!" le-a reproșat Florinel Stancu deputaților USR, de la tribuna plenului.

În tot acest răstimp, rândurile deputaților în sala de plen se împuținau, aleșii părăsind în grabă sala de plen. "La revedere! Pe mâine!", îi salutau din mers parlamentarii pe puținii colegi rămași.

Imediat din sală s-a auzit de la aleșii Puterii: "Bravooo, Florinele, bravo!", însă aplauzele social-democraților au fost anemice.

Liderul deputaților PMP Eugen Tomac nu a ratat ocazia de a face o remarcă acidă la adresa lui Liviu Dragnea și i-a atras atenția ministrului Energiei să nu confunde Marea Neagră cu lacul Belina.

"Domnule ministru, Marea Neagră nu trebuie confundată cu lacul Belina. Pe principiul dacă are balta pește poate ne lipim și noi de ceva. Riscăm să transformam Marea Neagra în lac rusesc" i-a transmis Eugen Tomac lui Anton Anton.

Pe de altă parte, când ministrul Energiei a ajuns să vorbească de la tribuna plenului, acesta nu a făcut decât să se plângă. Anton le-a spus colegilor din Parlament că ministerul pe care îl conduce primește prin legea offshore mai multe sarcini decât și-ar fi dorit, cum ar fi acordarea de avize.

La un moment dat ministrul chiar a recunoscut că l-a învins birocrația, referindu-se la o anumită metodologie, neclarificând însă la ce anume făcea referire.

La finalul dezbaterile din Camera Deputaților, Anton Anton părea prea obosit ca să mai stea să dea explicații suplimentare jurnaliștilor în legătură cu poziția Guvernului pe Legea offshore.

La o întrebare despre subiect a presei, a intervenit cineva din staff-ul ministrul Energiei, spunând scurt ziariștilor adunați pentru declarații: "Domnul ministru a răspuns la întrebare. Haideți să mergem!".