Președinta Curții Supreme a Poloniei i-a rechemat luni la muncă pe cei 23 de judecători pensionați prin controversata reformă adoptată de către conservatorii la putere, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a cerut Poloniei să suspende provizoriu reforma care micșorase vârsta de pensionare a judecătorilor instanței supreme, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Malgorzata Gersdorf a cerut ca ”cei 23 de judecători să se întoarcă la muncă. De azi unii dintre ei s-au întors deja, alții se vor întoarce gradual” în zilele următoare, a spus purtătorul de cuvânt al Curții Supreme, Michael Laskowski.

Decizia CJUE, sesizată de Comisia Europeană, este un punct de turnură în saga reformelor sistemului judiciar al Poloniei conduse se guvernul conservator-naționalist al partidului Lege și Dreptate. Comisia Europeană crede că schimbările introduse de partid vor submina independența justiției din Polonia.

Președintele partidului Lege și Dreptate, Jaroslaw Kaczyński, considerat adevăratul lider al Poloniei, a asigurat că partidul său va respecta justiția europeană, dar este o ”decizie provizorie, luată de către vicepreședintele” CJUE și ”vom face apel”, a spus el vineri.

Comisia Europeană a apelat la CJUE pentru a suspenda urgent aplicarea controversatei legislații, potrivit căreia s-ar reduce vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani.

Sub incidența legii intra și șefa Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf, care are 65 de ani, dar al cărui mandat expiră abia în 2020.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a ordonat Poloniei, vineri, să suspende provizoriu controversata reformă privind Curtea Supremă, în așteptarea unei decizii definitive.