O specie rară de albatros este amenințată de o specie mare de șoareci prădători, care le mănâncă ouăle și le ucid puii, existând chiar riscul dispariției acestei specii de pe insula britanică Gough, în Atlanticul de Sud, a anunțat luni Societatea regală pentru protecția păsărilor (RSPB), potrivit AFP.

Albatrosul Tristan da CunhaFoto: Captura YouTube

O dramă "care sfâșie inima" se derulează pe insula "aparent idilică" și nelocuită de oameni, care găzduiește peste 8 milioane de păsări și 23 de specii. Fauna și flora acestei insule sunt clasate în patrimoniul mondial al UNESCO, potrivi RSPB.

Insula face parte din arhipelagul Tristan da Cunha, în larcul Africii de Sud. Aici trăiește albatrosul Tristan da Cunha, amenințat de dispariție.

RSPB arată, pe site-ul său, că șoarecii, introduși accidental pe insulă în secolul al XIX-lea, au prosperat și au acum o talie cu 50% mai mare decât șoarecele obișnuit. Aceștia mănâncă ouăle și atacă puii, antrenând o pierdere de 2 milioane de indivizi în fiecare an.

O înregistrare video arată atacul nocturn al șoarecilor asupra unui pui de albatros, care este mâncat de viu, imagini "tulburătoare", avertizează RSPB, care a efectuat recent un studiu pentru a cuantifica pierderile.

Societatea a organizat deci o acțiune, cu ajutorul guvernelor american și sud-african, în special, pentru a stopa catastrofa și pentru a eradica șoarecii în 2020. Campania constă în răspândirea pe insulă, din elicopter, de otravă pentru șoareci.

VIDEO ATENȚIE! IMAGINI VIOLENTE!