Proiect de lege: Autoritățile publice care nu fac lunar conferințe de presă, amendate cu până la 5.000 lei - Hotnews Mobile
1 € 4,6975 1 USD 4,1192vineri 18 ian 2019

Proiect de lege: Autoritățile publice care nu fac lunar conferințe de presă, amendate cu până la 5.000 lei

de G.S. Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 14:01
- a A+
Imagine
Deputatul PMP Petru Movilă a depus, la Senat, un proiect care propune amenzi între 2.000 și 5.000 de lei aplicate conducătorilor autorităților sau instituțiilor publice care nu organizează lunar conferințe de presă pentru a informa populația cu privire la măsurile luate, transmite Mediafax.Inițiativa înregistrată la Senat, pe 16 octombrie, propune modificarea Legii 544/2011 privind accesul la informațiile publice.

Proiectul elimină sintagma "de regulă" din articolul 17, alin. (1) al Legii, respectiv din formularea "autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public". Deputatul PMP susține că modificarea este necesară pentru a nu mai permite autorităților publice să se eschiveze de la acțiunile de informare lunară a populației.

În cazul nerespectării prevederilor legii, conducerea autorității publice riscă amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.

"Conducătorul autorității sau al instituției publice care nu organizează o dată pe lună conferințe de presă pentru aducerea la cunosțintă a informațiilor de interes public vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 lei", arată inițiatorul în proiectul de lege.

Sancțiunile vor fi aplicate pe plan local de către instituția prefectului, iar la nivel central de către Guvern, prin secretarul general, mai precizează textul inițiativei legislative.

Totodată, Petru Movilă propune, în proiectul său, posibilitatea depunerii unei reclamații la conducerea autorității publice care nu a respectat legea.

"Împotriva refuzului prevăzut la alin. (1) se poate depune reclamație la conducătorul autorității sau instituției publice respectiv în termen de 30 de zile de la luarea la cunoștină a persoanei lezate. În condițiile în care și conducătorul instituției refuză explicit sau tacit să aplice prevederile acestei legi, acesta va fi sancționat cu o amendă între 1.000 și 5.000 lei. ", potrivit inițiatorului care vrea să modifice articolul 21, alin. (2) al Legii privind accesul la informații publice.

De altfel, inițiatorul vrea și completarea articolului 2 litera a) din Legii, în sensul introducerii obligativității informării lunare și pentru instituțiile care sunt beneficiari ai proiectelor cu fonduri europene, atât cele publice, cât și cele private.
236 de afisari


Aiurea
imi_pasa_de_romania [utilizator], Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 14:06
+1/1
Eu propun o adunare publica in fata sediului PCR, unde conducatorul iubit sa ne vorbeasca de marirea pensiilor si salariilor...

Dar asta numai dupa o parada ai Soimilor Patriei. Altfel, degeaba...
E foarte bine pentru transparenta,
emil bobu [utilizator], Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 15:13
0/0
imi amintesc conferinta cu cei trei militieni despre controversatele placute suedeze.

Cu cat avem mai multe astfel de conferinte, cu atat va intelege si ultimul Tandala ca e condus de slugile mizerabile ale unor ticalosi si poate va vota impotriva mizeriei militianist-securiste care conduce tara azi.
inca 1 comentariu comenteaza