La începutul lunii octombrie, Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a adoptat un nou proiect de lege privind limba ucraineană, document reprezentând o mare lovitură împotriva minorităţilor naţionale, inclusiv împotriva românilor din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia.

Matei DobrovieFoto: cdep.ro

Conform Agerpres proiectul de lege privind limba ucraineană menţine cotele în audiovizual: emisiunile în alte limbi decât ucraineană nu pot depăşi un anumit procentaj din transmisiunile în direct (10-20%), precum şi Articolul 7 din Legea educaţiei, care limitează dreptul la studii în limba maternă, împotriva căruia au protestat românii din Ucraina, dar şi state că Ungaria, România, Bulgaria etc.

Deputatul Matei Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afară granițelor țării, a adresat în acest sens o interpelare Ministrului Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu.

"În contextul în care aplicarea controversatului articol 7 din Legea Educației, care limitează dreptul la studii în limba maternă, nu se amână pentru anul 2023, consider că statul român și în special MAE trebuie să ia din timp o atitudine fermă legată de alte acte legislative, precum Legea privind televiziunea și radiodifuziunea, care prevede că în audiovizual emisiunile în alte limbi decât ucraineană nu pot depăși un anumit procentaj din transmisiunile în direct (10-20%)." a precizat deputatul român.

"O prevedere din legea privind limba ucraineană care provoacă îngrijorare în rândul etnicilor români din Ucraina este editarea presei scrise doar în limba de stat sau traducerea integrală a conținutului articolelor în limba de stat. Această reglementare va implică cheltuieli mari de traducere și de tipar pentru editori, care în cazul în care nu se conformează riscă să își piardă licența. De asemenea, editurile vor fi obligate să scoată cărți în limba ucraineană în proporție de cel puțîn 50% pe parcursul unui an" a adăugat deputatul Matei Dobrovie.

În acest context este așteptat un răspuns din partea MAE privind stadiul demersurilor întreprinse pentru că acest proiect de lege să nu afecteze identitatea românilor din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia cât și referitor la stadiul de negociere asupra protocolului cu Ucraina privind învățământul în limbile minorităților naționale.